Studenţii de la Medicină din întreaga ţară ameninţă cu proteste. Ce au...

Studenţii de la Medicină din întreaga ţară ameninţă cu proteste. Ce au aflat de la Timişoara despre examenul de Rezidenţiat

0
DISTRIBUIȚI

rezidentiat tm

Studenţii de la Medicină din întreaga ţară ameninţă cu proteste. Asta după ce de la Timişoara a apărut zvonul că bibliografia pentru examenul de Rezidenţiat a fost schimbată pe ultima sută de metri. De altfel, acest lucru este confirmat de reprezentanţii Universităţii de Medicină „Victor Babeş” din Timişoara. În speranţa că lucrurile se vor schimba, studenţii i-au trimis Ministerului Sănătăţii o scrisoare deschisă, astăzi. De asemenea, peste 1.200 de studenţi de la facultăţile de Medicină din ţară au semnat o petiţie online prin care cer lămuriri vizavi de bibliografia pentru examen.

Potrivit Departamentului de Rezidenţiat al Facultăţii de Medicină al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara, bibliografia după care învaţă studenţii pentru examenul de Rezidenţiat de anul acesta va rămâne aceeaşi ca anul trecut. Însă, Ministerul Sănătăţii publicase pe site o nouă bibliografie după care studenţii s-au apucat deja de învăţat pentru examenul de Rezidenţiat, pe care-l susţin în luna noiembrie a acestui an.

Tocmai de aceea studenţii sunt nemulţumiţi şi spun că îşi doresc să susţină rezidenţiatul după manualul nou. „În data de 8 ianuarie a apărut un comunicat care prezenta „Compediu de specialităţi medico-chirurgicale” ca unic material pentru examenul de rezidenţiat.


Această carte a fost realizată la nivel naţional – este aşteptată de mai mulţi ani. Discuţiile lansate se referă la revenirea la ECN, o carte mult contestată, apărută în 2011, plină de greşeli, tradusă din franceză de către editura Universităţii din Cluj. NU suntem de acord cu scoaterea din tematica de rezidenţiat a unei cărţi de actualitate, cu contribuţie naţională şi înlocuirea ei cu una veche, plină de greşeli, tradusă şi multiplicată de un singur centru”, scriu studenţii în petiţia online. Studenţii de la Medicină spun că nu este normal ca astfel de modificări să apară fără să fie consultaţi.

Ce spun reprezentanţii Universităţii de Medicină din Timişoara?

Andrei Motoc, purtătorul de cuvânt al Universităţii de Medicină din Timişoara, ne-a explicat că studenţii trebuie să înveţe după bibliografia veche. Asta pentru că manualele noi pentru studenţii de la farmacie şi stomatologie nu au fost finalizate. Decizia a fost luată, săptămâna trecută, de Ministerul Sănătăţii, după ce reprezentanţi ai universităţilor de medicină din întreaga ţară au fost chemaţi la Bucureşti la discuţii.

„Studenţii au de unde să cumpere cartea, nu e niciun fel de problemă. Ce se decide la minister, asta trebuie făcut. Manualul nou este gata pentru examenul de Rezidenţiat al celor de la Medicină, dar nu sunt puse la punct manualele pentru studenţii de la farmacie şi stomatologie. Le-am explicat studenţilor despre ce e vorba. Cartea veche e tradusă după cea din Franţa. Nu suntem împotriva modernizării, dar este nevoie de timp, nu se poate face de azi pe mâine. Măsura a fost luată de nevoie”, ne-a spus Andrei Motoc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.