TIMIȘOARA UITATĂ Viața de POVESTE a bănățeanului Bela Lugosi, care a ajuns...

TIMIȘOARA UITATĂ Viața de POVESTE a bănățeanului Bela Lugosi, care a ajuns celebru pentru rolurile de Dracula și Frankenstein. Cum l-a ajutat prietenul său Frank Sinatra GALERIE FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


figure id="attachment_217647" style="width: 506px" class="wp-caption aligncenter">bela lugosi dracula 1931
Bela Lugosi în filmul Dracula scos pe marile ecrane în 1931

Pe numele său adevărat Béla Ferenc Dezsö Blaskó (1882-1956), Bela Lugosi, cel care avea să devină un faimos actor la Hollywood s-a născut în 1882 la Lugoj, tatăl său fiind bancherul István Blaskó. Şi-a început studiile la Lugoj şi le-a continuat la Budapesta. Talentul i-a fost remarcat de timpuriu. A debutat ca actor în primii ani ai secolului trecut, cu mici roluri în trupe de provincie, iar câţiva ani mai târziu a obţinut roluri mai importante pe scena capitalei maghiare, jucând şi în câteva filme. În timpul primului război mondial a luptat în armata austro-ungară ca infanterist, fiind apoi ridicat la rang de căpitan şi medaliat ca răsplată pentru faptele de pe frontul rusesc. A părăsit Ungaria după înfrângerea revoluţiei comuniste din 1919 şi înainte de a ajunge în Statele Unite ale Americii, a făcut scurte popasuri la Viena şi Berlin, unde şi-a continuat cariera actoricească. În 1920 a ajuns în Louisiana, la New Orleans, la bordul unui vas comercial, iar în 1931 avea să dobândească cetăţenia americană.

14. Frankenstein bela lugosiRegele filmului horror

În America a lucrat la început ca muncitor dar curând a încropit în comunitatea maghiară din New York o companie de actori cu care a dat reprezentaţii pentru imigranţi pe coasta de est, reuşind să ajungă în scurtă vreme pe Broadway. Actorul de etnie maghiară alesese încă din 1903 numele oraşului natal pentru pseudonimul său actoricesc a devenit o vedetă a cinematografului interbelic, interpretând fie personaje din lumea gangsterilor, fie din cea a apărătorilor legii. S-a remarcat, de asemenea, prin galeria de monştri şi personaje malefice cărora le-a dat viaţă pe ecran, de la oameni-lup, vampiri, fachiri, nebuni sau cadavre vii, până la doctori şi oameni de ştiinţă diabolici, fiind supranumit „The King of Horror” dar tot el este şi cel care l-a interpretat pe Iisus Christos.

Contele Dracula şi Frankenstein

El este creatorul personajului Contele Dracula, în 1927, pe care l-a interpretat iniţial pe Broadway, într-o adaptare a romanului lui Bram Stoker, şi care a fost un mare succes. Un an mai târziu a plecat în California, unde şi-a reluat cariera cinematografică. Aici a fost, în 1931, protagonistul filmului Dracula, realizat în studiourile Universal Pictures după succesul imens al versiunii scenice, varianta cinematografică bucurându-se de un succes la fel de mare. Acest personaj i-a deschis drumul unei lungi serii de filme horror, precum „Portretul lui Dorian Gray”, „Hypnosis”, White Zombie”, „Caravan of Death”, „The black Cat”, „The Invisible Ghost” sau „Black Friday”, acestea fiind doar câteva dintr-un extrem de bogat palmares din care n-au lipsit şi alte genuri de filme. A rămas în amintirea cinefililor şi prin personajul antologic în istoria cinematografiei, Frankenstein, pe care l-a disputat cu nu mai puţin celebrul Boris Karloff.

6. film horror bela lugosi

Urmărit de FBI

Viaţa sa privată a fost la fel de aventuroasă. A avut nu mai puţin de cinci soţii iar plecarea sa din Ungaria imediat după înfrângerea regimului comunist instituit de Béla Kun după primul război mondial a făcut să fie bănuit de simpatii comuniste şi activităţi antiamericane, fiind pus sub urmărirea FBI. A încetat din viaţă în 1956, la Los Angeles, în urma unui infarct miocardic, şi a fost înmormântat la Holly Cross Cemetery din Culver City, în costumul lui Dracula. Cheltuielile de înmormântare ar fi fost plătite de Frank Sinatra, care l-a ajutat şi în ultima parte a vieţii. La Hollywood, amintirea sa este marcată printr-o stea iar la Budapesta i s-a ridicat o statuie. Un film realizat în urmă cu două decenii, care reiterează cariera lui Bela Lugosi, i-a păstrat vie celebritatea de care s-a bucurat. Fiul său, Bela George Lugosi jr., a devenit un celebru avocat al fostelor staruri de la Hollywood.
Surse foto – wikipedia, doctormac.ro, mtv.com, beladraculalugosi.woedpress.com, openculture.com, gamespot.com, patheos.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.