Timișorenii de la Thy Veils au lansat un videoclip inedit la piesa...

Timișorenii de la Thy Veils au lansat un videoclip inedit la piesa „Mountain and Cloud” VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

Thy Veils - Mountain And CloudArtistul multimedia Daniel Dorobanțu, fondatorul ansamblului de artă sincretică Thy Veils, semnează un nou videoclip realizat în colaborare cu dansatoarea Antonia Rașovan, o întâlnire surprinzătoare între un străvechi dans indian și muzica timișorenilor din Thy Veils.

Odissi este o formă de dans spiritual indian, veche de peste 2.200 de ani. Textele antice indiene păstrează informații despre tehnica acestui dans, caracterizat printr-o bogăție de mișcări și posturi ale corpului, precum și prin ornamente și costum. La mijlocul secolului XX, tradiția Odissi a renăscut în India. În câteva decenii, faima dansului și practica lui s-au răspândit în toată lumea. Timișoreanca Antonia Rașovan studiază de mai multă vreme Odissi, sub îndrumarea dansatoarei profesioniste din India, Reela Hota. Ascultând piesa „Mountain and Cloud” a trupei Thy Veils, Antonia a întrezărit o poveste pe care a simțit că o poate transmite prin gesturile și mișcările dansului Odissi.

„Piesa este extrem de suavă și de feminină, emanând simultan blandețe și putere. Povestea transmisă de mine este cea a forței creatoare feminine care lucrează constant la crearea și menținerea Universului”, spune Antonia Rașovan, dansatoarea și scenarista videoclipului. Coregrafia proiectului a fost supervizată din New Delhi de Reela Hota. Alături de profesoara sa din India, Antonia Rașovan a adaptat rigorile dansului tradițional la muzică. Potrivirea a fost naturală între mișcările de dans Odissi și curgerea structurată și progresivă a piesei Thy Veils.

Thy Veils - Daniel Dorobantu„Muzica lui Daniel Dorobantu reflectă căutarea forței creative a vieții.


În India ne rugăm la această forță, sub diferite nume de zei și zeițe. Proiectul de față este întruparea perfectă a dansului nostru clasic, care în India este dedicat unei forțe supreme. Ca spectator, vei retrăi această scânteie a divinității evocată de dansatoare și muzicieni. Sper să mai colaborez cu acești artiști și în viitor”, a declarat Reela, o artistă cu multe colaborări atât în India cât și peste hotare.

Prin lucrarea sa de artă video, Daniel Dorobanțu a dus mai departe povestea spusă prin mișcare, dându-i o altă profunzime. O fuziune creativă de tradiție și modernitate, care introduce dansul Odissi unui public nou, contemporan. Daniel Dorobanțu nu e la prima colaborare cu dansatori. Din 2010 produce muzica pentru spectacolele de dans contemporan ale balerinei Yin Yue (Shanghai, New York), numele românului fiind semnalat în paginile The New York Times. Daniel are în lucru o nouă producție împreună cu Yin Yue, care se va lansa în primăvara acestui an. În 2015 a produs „Immemorable”, lucrare video de dans contemporan ce conține coregrafia și execuția timișorencei Alina Ștefan.

Piesa „Mountain and Cloud” – compusă de Daniel Dorobanțu alături de Anna Kondritze și Ciprian Costache (Thy Veils) – este inspirată de vorbele maestrului zen Tozan: „Muntele albastru este tatăl norului alb. Norul alb este fiul muntelui albastru. Ei depind toată ziua unul de altul, fără să fie dependenți unul de celălalt. Norul alb este mereu norul alb. Muntele albastru e mereu muntele albastru”.

Thy Veils este un ansamblu de artă sincretică, fondat în 1995 de Daniel Dorobanțu, care a făcut pionierat în muzica ambientală. Este singura trupă din Timișoara invitată la Festivalul Sziget, atât în 2014 cât și 2015. Thy Veils produce multe lucrări vizuale pentru propriile spectacole, ulterior distribuite online sau preluate de televiziuni. Numai în 2015, Thy Veils a produs peste 3 ore de material video nou.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.