TUPEU Fostul şef al Poliţiei Timiş făcea trafic de influenţă chiar în...

TUPEU Fostul şef al Poliţiei Timiş făcea trafic de influenţă chiar în biroul unde i se verifica controlul judiciar din primul dosar de corupţie. Cum plănuia liderul de clan să-l salveze pe protectorul său de condamnare

3
DISTRIBUIȚI

descinderi la ipj timis (5)

Detalii demne de filmele cu mafia apar în referatul DNA Timişoara din dosarul în care au fost arestaţi preventiv fostul şef al Poliţiei Timiş, comisarul şef Sorin Munteanu, Iulian Boţ, zis „Viscol”, liderul unuia dintre clanurile ţigăneşti din Lugoj, şi arestat la domiciliu comisarul şef Pavel Dumitru, cel aflat la conducerea Serviciului de Investigare a Fraudelor. Când dosarul de evaziune fiscală al lui „Viscol”, în 2013, a ajuns la IPJ Timiş, Munteanu, pe atunci şef al inspectoratului, l-a chemat la el pe Pavel şi i-a transmis că Boţ e „omul lui”, fără a-i preciza la acel moment modul de favorizare, afirmând doar „ştii ce ai de făcut”. Pentru a se asigura că protejatul său va scăpa, Munteanu l-a cooptat în echipa de protecţie şi pe avocatul Marin Bîlc. Conform anchetatorilor, Bîlc a avut două misiuni – să menţină „legătura cu procurorul de caz de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş, unde avocatul a activat în trecut ca procuror, pentru a identifica cerinţele acestuia cu privire la probele ce urmează a fi administrate şi susţinerea la procuror a necesităţii administrării unor probe de natură a-l ajuta pe făptuitor, respectiv refacerea şi depunerea la dosar a unor documente de evidenţă contabilă fictive, iar ulterior dispunerea unei expertize contabile aşa încât pe baza actelor contabile fictiv întocmite să rezulte să operaţiunile invocate ca neevidenţiate în contabilitate ar fi fost înregistrate” şi „să menţină legătura cu ofiţerul de poliţie Pavel Dumitru desemnat de el în mod direct pentru instrumentarea dosarului, şi obţinerea de la acesta a datelor necesare refacerii în mod fictiv a evidenţelor contabile”.

Munteanu nu s-a oprit nici după ce a fost arestat anul trecut de DNA, după ce a fost pus în libertate şi sub control judiciar, continuând operaţiunile de salvare a liderului clanului ţigănesc. Cum Pavel a ajuns, între timp, la conducerea SIF i-a cerut acestuia ca dosarul să fie preluat de un alt ofiţer care avea trecere în rândul procurorilor.  Munteanu nu a ezitat să-l convoace pe noul ofiţer de caz pentru a-i da indicaţii chiar şi la Biroul Supravegheri din cadrul Poliţiei Timiş, când s-a dus să-i fie verificat controlul judiciar din primul dosar de corupţie sau la el acasă. La unele întâlniri a participat şi Pavel Dumitru. Pentru a se asigura de cooperarea totală a noului ofiţer de caz, care a şi depus denunţul la DNA, Munteanu i-a aranjat o întâlnire secretă cu Boţ la Târgu Jiu, aici cercetatul dându-i 500 euro. Atunci, „Viscol” i-a explicat ofiţerului că „este într-o relaţie mai veche cu Muntean Petru Sorin, lăsând a se înţelege că a mai fost ajutat şi în trecut, iar el la rândul lui , prin influenţa pe care presupus o avea asupra unor magistraţi cu funcţii importante dar şi în mediul interlop, a determinat numirea lui Muntean Petru Sorin în funcţia de inspector şef al IPJ Timiş, iar în prezent, adică la data respectivei întâlniri, Boţ Iulian afirma că face demersuri pentru a „cumpăra” achitarea lui Muntean Petru Sorin în dosarul în care acesta este cercetat”.

Ulterior, „Viscol” l-a mai uns cu 1.000 euro chiar în sediul Poliţiei Timiş.


” Muntean Petru Sorin şi-a luat măsuri de prevedere pentru a nu fi interceptat şi înregistrat, sens în care discuţiile le-a purtat fie în şoaptă, fie pe hol, fie în localuri publice, în maşina personală sau la domiciliu, după ce se asigura că în apropiere nu există telefoane mobile sau alte dispozitive tehnice de interceptare, cerând uneori la finalul întâlnirilor, în acelaşi scop, ca membrii grupului să plece pe rând”, se arată în referatul procurorilor.

Comisarul şef Pavel Dumitru era extrem de interesat, pe lângă ajutorarea lui Boţ, şi de banii care se vehiculau. După ce a aflat de la denunţător că anchetatul „ar fi dat pentru acest dosar suma totală de 100.000 euro, Pavel Dumitru sa arătat interesat să afle de la Boţ Iulian cui anume a dat aceste sume mari de bani şi a iniţiat o întâlnire cu Boţ Iulian în condiţii de clandestinitate, pentru aflarea acestor informaţii. În mod repetat Pavel Dumitru s-a arătat uimit de cuantumul sumei vehiculate de Boţ Iulian, rezultând că îl bănuia pe Muntean Sorin Petru de obţinerea celei mai importante părţi a sumei vehiculate”.  Pentru a verifica informaţiile a cerut să se stabilească o întâlnire secretă cu Boţ, alegându-se un local fără camere de supraveghere. La discuţia în trei, după ce i-a spus că dosarul penal va fi omorât prin expertiza contabilă măsluită, i-a cerut lui „Viscol” 4.000 euro, banii urmând să fie primiţi printr-un intermediar din Lugoj. Ulterior, jumătate din bani au ajuns la poliţistul denunţător care şi-a primit şpaga în toaleta unui restaurant. Anterior, când instrumenta chiar el dosarul, Pavel Dumitru a primit aproximativ 7.000 euro, o parte prin intermediul lui Bîlc, banii folosindu-i pentru construirea casei şi cumpărarea de geamuri termopan.

După ce a fost cooptat, conform procurorilor, „în mod repetat Bîlc Marin a promis că îşi va trafica influenţa pe care presupus o avea faţă de procurorul de caz, afirmând că a discutat şi că va discuta cu acesta de mai multe ori”. De asemenea,  l-a sfătuit pe nou ofiţer „să se apropie de procuror, inclusiv în plan personal, făcând referire la practica sa din activitatea de fost procuror în relaţii cu alţi magistraţi” şi „să adopte faţă de Boţ Iulian o atitudine 15 autoritară în sensul că probele din dosar indică implicarea sa şi ar fi greu de eliminat, în scopul de a-i crea temerea de repercusiuni aspre şi astfel să-l determine să „cotizeze” în continuare cu sume de bani ce urmau a fi împărţite de el cu ceilalţi membrii ai grupului infracţional „. După prima întâlnire cu noul ofiţer de caz, Bîlc l-a filat să verifice dacă poliţistul se întâlneşte cu cineva. În biroul lui Bîlc au fost organizate mai multe întâlniri conspirative între cei implicaţi.

 

 

 

3 COMENTARII

 1. astia nu au fost politisti ci mafioti din cate vad
  vad ca tot de la economic sunt cam toti spagarii
  ce e acolo, scoala de spagari?
  numai oameni de incredere are serviciul ala: turai, pavel, cazimir, georgica, jurca si altii…,
  mai sunt multi? sau sunt toti la fel ? ca atunci nu mai are rost sa mai mergem la politie
  oricum rusine mare pentru politia timis

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.