MĂRTURISIRE Varujan Vosganian a cerut să fie respinsă de Senat punerea sub...

MĂRTURISIRE Varujan Vosganian a cerut să fie respinsă de Senat punerea sub acuzare de către DIICOT pentru a putea pleca în turneu de promovare a noii sale cărți. Vezi ce scenariu sumbru avea în minte VIDEO

2
DISTRIBUIȚI

VARUJAN01_resize

Aflat în vizită la Timișoara, Varujan Vosganian a fost prezent în această seară la PRESSALERT LIVE. Liderul ALDE a vorbit despre una dintre cele mai grele perioade din cariera sa politică, cererile de urmărire penală solicitate de DIICOT. De fiecare dată însă, atât în 2013, cât și în 2015 Senatul s-a opus acestei măsuri.

Varujan Vosganian a spus în studioul HDV că politicienii din România se simt ca fiind ”urmăriți cu puști cu lunetă de niște tipi cu microfon în căști”. ”Cei care fac actul de justiție azi, sunt cei care gestionau și în urmă cu câțiva ani Justiția și Magistratura, tot ei într-o oarecare măsură. Te întrebi de ce cineva e cercetat acum și nu în urmă cu șapte-opt ani. De aceea am sentimentul, cu selectivitatea și oportunitatea, că noi oamenii politici suntem urmăriți cu puști cu lunetă de niște tipi cu microfon în căști și când primesc ordinul slobozesc pe urmele luminii roșii care te țintesc în frunte și restul încărcăturii. Această presiune pe clasa politică e dificilă. Spuneți dacă nu aveau cu ce să mă agațe. Eu spun așa: ca ministru am avut cel mai mare minister (n.r Ministerul Economiei). Numai în anii ăia doi am semnat documente de peste 200 miliarde de euro! De aceea cu cât ți-ai făcut mai mult datoria și aveai mai multă responsabilitate, poți fi vulnerabil”, a declarat Varujan Vosganian la PRESSALERT LIVE.

Liderul ALDE a explicat de ce și-a pledat nevinovăția și s-a retras de fiecare dată, prima dată din Guvern, a doua oară din PNL. ”În 2013, când am fost atacat prima oară, era cu două luni înainte de discuțiile din Comitetul Nobel. Nu că aș fi câștigat premiul pentru literatură. Dar faptul că Uniunea Scriitorilor din Israel propusese un român pentru Premiul Nobel, era interesant. În al doilea rând, eu aveam câteva proiecte de anvergură, pe care le salvasem și pe care doream să le finalizez. Precum privatizarea Oltchim și altele, re-industrializarea, toate au rămas de izbeliște. Inclusiv Krivoi Rog, am fost la Kiev și am spus ministrului de acolo că eu nu plec până nu semna actele… Acuzațiile acestea, am susținut că nu sunt vinovat. În proporție de 80% Senatul a votat în favoarea mea”, a spus Vosganian despre acuzele referitoare la dosarul Romgaz.

”A doua oară în 2015, după două luni, cartea mea, Cartea șoaptelor, a fost aleasă ca simbol la lupta pentru crimele împotriva umanității. În aprilie 2015 a fost prezentată în lectură publică și în spectacole în peste 40 de țări din toate continentele. Dacă eu în februarie intram în cercetare penală. Acel lucru, care era unic în istoria literaturii române, din Australia până în Canada, și din Scoția până în Argentina. Cartea mea a fost prezentă în toată lumea. Lucru care s-ar fi ratat pentru ce, pentru un capriciu…”, a adăugat Varujan Vosganian.

De ce nu a vrut să ajungă în instanță

Acesta a explicat de ce nu a ales să se apere în instanță. ”Vă spun ce se întâmpla. A doua zi după ce începea cercetarea mi se sechestra tot. Casa, salariul, trebuia să-mi iau toți banii numai cash, pentru că tot ce era în cont era propit. Practic, ca eu să nu am bani de niciun avocat, mi se blocau toate posibilitățile financiare. Iar casa pe care o descuiam dimineața nu mai era a mea. În al doilea rând mi se interzicea să mai părăsesc țara, deci tot programul, cu întâlnirile internaționale, cu diaspora armeană, am fost ales președintele de onoarea al Festivalului Arca Literară de la Erevan și împreună cu Ministrul Culturii din Armenia am primit zeci de scriitori din toată lumea. Am fost anul trecut în 20 de țări să prezint Cartea șoaptelor sau să vorbesc de literatura română. În al treilea rând erai chemat: de obicei de ziua ta, de ziua nevestei, în preajma Crăciunului, de fiecare dată când suna telefonul te gândeai că iar vei fi chemat și vei avea discuții inutile.


Procesul meu cu Tucă și cu Turcu a început în 2006, încă nu s-a terminat de tot. Situația asta, ușor ușor se făcea gol în jurul tău în România. Nu e ca în Franța. Doamna Christine Lagarde, directoare generală a FMI e cercetată dar mai candidează la un mandat. În România când ești cercetat nu te mai invită nimeni nicăieri, nu mai poți ține prelegeri într-o universitate. Prietenii tăi încep ușor să te ocolească. Nu mai spun că în politică nu mai ai ce să cauți. Devii un fel de paria. Dacă după trei-cinci-șapte ani de dovedești nevinovat, nu te mai ajută la absolut nimic altceva decât să te retragi în tăcere. Pentru că, în România prezumția de nevinovăție nu funcționează, există o mare suspiciune, oamenii își fac cruce cu limba în cerul gurii că nu li s-a întâmplat și lor, și încep să te uite. Dacă vrei să ieși complet din viața socială. Să nu ai altă bucurie decât să stai acasă și să îți plimbi câinii și să citești cărți, atunci intră pe această zonă. Știți de un exemplu recuperat după cercetare? Paul Păcuraru a fost nevinovat, l-ați mai văzut?”, a concluzionat Vosganian.

”Pentru mine a accepta în condițiile României de azi, în care oamenii nu știu cum să facă să nu fie în aceeași situație și nu există solidaritate, intrarea pe acest canal îngust al cercetării însemna așa. Cu Procuratura poți cel mult să ieși la 0-0. Nu mai spun că trebuie să te împrumuți ca să plătești avocați. Și după ce ai câștigat nu poți să-ți iei banii înapoi. Pentru că în cele penale nu poți recupera cheltuielile de judecată. Și orice abuzuri care s-au comis împotriva ta nu poți după aceea să te întorci împotriva procurorilor, pentru că nu există răspunderea magistraților. Vreți să vă spun cum au fost interogați unii dintre prietenii mei? La un moment dat avocatul a spus: Opriți-vă! Pentru că felul agresiv în care erau interogați și tendințele erau în afara oricărei proceduri”, a dezvăluit fostul membru al PNL.

Săgeți înspre Alina Bica

”Eu am pledat nevinovat pentru că potrivit tuturor reglementărilor internaționale senatul e parte a procedurii. E cel care pornește procedura. În orice parte a procedurii pot pleda nevinovat. Și potrivit unei rezoluții a Consiliului Europei din 2013, în cercetarea penală a demnitarilor, dreptul de apărare e la fel, cu avocați, cu acte, iar colegii mei au respins și a doua oară cercetarea”, a conchis Varujan Vosganian. Acesta a ținut să precizece că ”pe mine m-a acuzat doamna Alina Bica (șefa DIICOT), să ne înțelegem (…) Unii în 2006 m-au acuzat că sunt spion, deși nu fusesem nici până în Bulgaria, trebuia să fiu dislocat de candidatura mea pentru Comisia Europeană. La fel s-a întâmplat în 2013 când brusc doamna Alina Bica de la DIICOT a descoperit că ceea ce făcusem în 2008 ca decizie politică nu e chiar așa. Fără să spună de ce mulți alții care au făcut ca mine, începând chiar cu Traian Băsescu, trăiesc în glorie și dau lecții de moralitate românilor. Faptul că de două ori Senatul a respins solicitarea în ceea ce mă privește arată clar că nu a fost ceva legat – de corupție nu e vorba că nu a fost DNA – de interese personale”, a acuzat vicepreședintele ALDE

”Varujan Vosganian, în 2013, când FMI și Comisia Europeană i-au cerut să închidă Oltchim, le-a spus că mai bine își taie o mână… În opt luni a readus Oltchim-ul pe linia de plutire. Azi nu se va mai aude de Oltchim. Dar 2.000 de oameni continuă să-și câștige pâinea. Când l-am preluat avea un miliard de dolari datorii. Pe calculele făcute de toate parchetele, pe șase luni cât am dat eu bonusul, poate în total a fost de câteva milioane de euro, nu vorbesc decât au dat la buget… Adică tu îl cercetezi pe Vosganian pentru câteva milioane de euro. Dar un miliard de dolari de la Oltchim nu îl vezi. Spun eu, că dacă eram în CA la Oltchim a doua zi mă luau (…) Știți ce a spus Consiliul Europei, la demnitari dacă nu există interes privat fiți foarte atenți cu folosirea conceptului de abuz în serviciu. S-ar putea să mascheze de fapt o răzbunare politică… Eu am respectat legile României”, a concluzionat politicianul.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.