Adrian Orza la PRESSALERT LIVE: „Dacă spânzurăm spiritul civic al acestui oraș,...

Adrian Orza la PRESSALERT LIVE: „Dacă spânzurăm spiritul civic al acestui oraș, se dărâmă tot”. Ce spune despre „stilul” primarului Nicolae Robu VIDEO

2
DISTRIBUIȚI

clt buget 2015 04_resize

Adrian Orza nu a ezitat să comenteze azi pe seama ultimelor idei năstrușnice ale primarului Nicolae Robu. Aflat în studioul HDV la emisiunea PRESSALERT LIVE, unde și-a anunțat totodată și candidatura ca independent la alegerile locale, consilierul local a subliniat problemele grave legate de comunicare ce pornesc chiar de la conducerea Municipiului Timișoara.

Înființarea de sărbători precum Ziua Majoratului, Ziua Bătrânilor sau Ziua tinerilor timișoreni, e una dintre ultimele „inițiative” mai mult decât curioase anunțate azi de primarul Timișoarei. Adrian Orza era surprins de aceste propuneri, ținând cont că „în octombrie există deja Ziua persoanelor vârstnice și Ziua tineretului…”.

„Când s-a votat bugetul pentru Agenda Culturală, bani gestionați de Casa de Cultură, m-am abținut pe criteriul că nu au fost dezbătute lucrurile destul de clar. Consiliul local și cetățenii nu știau conținutul în detaliu… Ce să spun de Ziua Majoratului. E hazliu. Să vedem dacă se votează sau nu. Nu știu dacă se pot lua bani, pentru că evenimentele de pe agendă au bază de plecare după o analiză a Comisiei de cultură. Fiecare eveniment a fost justificat. Există o lipsă de aplecare asupra acestor dezbateri, la care am făcut apel în acești patru ani din acest mandat. Eu am susținut dezbaterea participativă prin inființarea Consiliilor de cartier… Implicarea cetățenilor e și o chestiune de transparență”, a explicat Adrian Orza.

Întrebat despre remarcile jignitoare ale primarului Nicolae Robu la adresa celor care-i contestă realizările, Orza a precizat: „Să lămurim un lucru în chestiunile acestea, în împărțirea în clase sociale, în atribute, date unor segmente sociale. Eu cred că rolul unui primar, alesul comunității, trebuie să fie primarul tuturor. Cea mai mare provocare e să creeze punți de legătură exact pentru a arăta acelora că se înșeală sau să le preia ideile și să reducă numărul persoanele contestatare… Într-o societate ca cea a Timișoarei, dialogul a fost principalul atu de-a lungul anilor, decența, hotărârea, dar nu jignirea. Nu putem spune de unii că sunt mai deștepți decât alții, chiar dacă credem asta, ar fi absurd să o spunem public. Am avut o discuție civilizată cu el despre persoanele aflate în dificultate. M-am ferit să le zic chiar și «homeleși» pentru că am lucrat 12 ani și în domeniul social și am avut de-a face cu oameni care au avut povești tragice de viață, oameni cu facultate, decenți, care au fost dați afară de proprietari. Nu le poți spune nici «loseri» sau oameni marginali, chiar dacă crezi că nu merită ajutați, nu ai voie să jignești o clasă socială”, a subliniat Orza.

„Lucrurile acestea arată o anumită stare de nervozitate. Eu nu vreau să-l caracterizez pe domnul Robu. Eu vin cu un mesaj de echilibru. La ultima ședință am avut o ridicare de ton, pentru care pot să-mi cer scuze și azi. Discutam de un regulament… Eu am avut ghinionul și șansa să rămân în acest consiliu, din care la un moment dat ieșea PDL din sală, apoi PSD-ul, dar eu am rămas, am votat de fiecare dată pentru oraș.


Anumiți colegi îmi spuneau: ce faci, te dai cu dușmanul, iar acum ei sunt aliați… Chestiile astea nu-mi plac și trebie să lași loc de bună ziua… La începutul mandatului domnului Robu făceam conferințe și corectam anumite lucruri. El făcea proiect pentru nu știu ce taxă, spuneam că nu se poate face conform legii, se spunea că-l critic pe domnul Robu… Nu am nicio frustrare pe tema că am pierdut alegerile în 2012”, a adăugat actualul consilier local independent.

adrian orza la pressalert live

Adrian Orza s-a arătat îngrijorat și de cum e percepută Timișoara în ultima perioadă: „Ne-am închis, nu aș pune vina asta toată pe spatele omului la care se gândesc toți. Ține de conducător tonul…”. Fostul viceprimar a ținut să specifice că unele proiecte de anvergură din oraș au fost concepute în administrația Ciuhandu, dar spune că nu acest lucru contează cu adevărat.

„Multă lume nu știe, și nu o spun ca să diminuez importanța realizărilor proiectelor Michelangelo sau Centrul istoric, au fost depuse în 2010, ele au fost generate după intrarea României în UE. Unii spun de ce nu le-am făcut noi. În 2008 am intrat în Uniunea Europeană, guvernul țării a negociat linia de guvernare, au început să fie scrise proiectele… în 2012 multe au fost semnate și aprobate. Mulți spun că e o hârtie… Timișoara e un oraș dinamic. Am făcut Parcul Rozelor și Parcul Justiției a fost pregătit. Vor veni alții… Proiectele nu le-a făcut primarul Ciuhandu, Robu, sunt lucrate de specialiști”, a mai spus Orza.

Viitorul candidat la primărie e convins că există o mare masă de timișoreni care vor ca adevăratul spirit al orașului să fie scos din nou la suprafață. „Eu vă spun un lucru, putem tăia panglici, la betoane, la fiare, la orice, dacă spânzurăm spiritul civic al acestui oraș, se dărâmă tot. Și nu mai are nimic nici o relevanță… Trebuie să-l reînviem. Există o masă de oameni tăcută, de asta m-am băgat. Au nevoie să creadă că poate exista. Și eu am crezut că a murit. Nu e vorba de Facebook și de bere. Sunt oameni care au crescut într-un anumit climat, de toleranță, de decență. Ne batem de mult timp cu cărămida în piept, e lipsă de normalitate când înăuntru e gol. Nu putem trăi din trecutul glorios, de pe vremea lui Sever Bocu. Atunci Banatul era fruncea, acum avem o mare problemă, vă spune un bănățean get-beget care suferă pe tema asta și nu pentru că Nicolae Robu are ieșiri de care unii râd la televizor nivel național. Am început să ne obișnuim cu un anumit gen de a ne comporta unii cu alții, și de legături, între membrii societății noastre. Noi când mergeam în alte părți ne ridicau mașinile cu roțile în sus și eram mândri pentru că eram altfel… Dacă ne deranjează și nu reușim să creăm o masă critică atunci într-adevăr chestiunea a murit. Dar nu cred că Timișoara poate să se depărteze de progresia geometrică a ceea ce a însemnat în România simbolic înainte și după Revoluție”, a conchis Adrian Orza.

„Domnul Robu a greșit prin genul acesta de abordare și a scos energia negativă din oameni. Trebuie să încerci să scoți ce e mai bun din oameni”, a fost altă remarcă a actualului consilier local în legătură cu stilul actualului primar al Timișoarei.

2 COMENTARII

  1. Poate ne explici în spiritul civic..cum ați ” alocat” cu suma de 10.000 de mărci prin licitație Policlinica Sportiva din Timișoara unei familii din Timișoara împreună cu Miut și Cojocari ..sau vi sa resetat memoria și acum sunteți „cetatean” cu principii??? Sunt documente în Acest sens stimabile Orza Tristanda…!!! părerea mea e
    ..sa – mi spuneți cu cine votez???

  2. Am numărat, într-unul din apariţiile Monitorului, pozele primarului. Au fost 18. Asta spune totul despre acest Adonis juvenil din fruntea primariei. Nu l-am agreat niciodată, imaginea lui a fost răspândită de foştii lui studenţi şi nu a fost deloc de sfânt. Nu catadicsesc să-i adresez injurii, aşa cum el a făcut-o, numindu-mă imbecil, deşi s-ar cuveni să-i cer socoteală. Mă bucur să aflu că veţi candida pentru primărie. V-am considerat în drept să o faceţi încă de pe când eraţi subalternul lui Ciuhandu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.