ANALIZĂ Circa 13 milioane de americani riscă să fie strămutați din cauza...

ANALIZĂ Circa 13 milioane de americani riscă să fie strămutați din cauza creșterii nivelului oceanelor

0
DISTRIBUIȚI

apus soare mare grecia thassos vacanta

Creșterea nivelului apelor ar putea duce la strămutarea a de trei ori mai multe persoane până la sfârșitul secolului în Statele Unite decât se prevăzuse inițial, conform unei analize a ultimelor tendințe demografice, menționate marți de directmatin.fr.

Un specialist în demografie de la Universitatea Georgia arată că majoritatea studiilor pe această temă realizate până în prezent au asociat cifre referitoare la actuala populație americană cu previziuni în privința creșterii nivelului apelor.


Metoda are însă o problemă: comunitățile de pe coastă înregistrează una dintre cele mai rapide creșteri ale demografiei din lume. Dacă nu se ține seama de acest lucru, concluziile pot fi alterate serios.

Prin urmare, cercetătorul a asociat cifrele referitoare la progresul demografic cu cele legate de creșterea nivelului apelor. Analiza desfășurată a dus la concluzia că o creștere cu 1,8 metri a nivelului mării — ceea ce corespunde celui mai pesimist scenariu realizat de Agenției Americane pentru Oceane și Atmosferă (NOAA) — ar duce la strămutarea a 13,1 milioane de persoane. O creștere de 0,9 metri — în cel mai optimist scenariu — ar provoca strămutarea a 4,3 milioane de americani, cifră mai mare decât cele mai răspândite predicții.

Efectele creșterii nivelului apelor va fi diferit în funcție de regiuni, 70% dintre potențialii strămutați fiind din statele sud-estice. Printre ele se află Carolina de Nord, unde este ilegal însă ca autoritățile publice să se bazeze pe proiecția unei creșteri accelerate a nivelului mării. Peste jumătate din populația vizată se află în Florida, strămutări semnificative fiind prevăzute și în Carolina de Sud, Virginia și New Jersey.

Foto: Arhivă

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.