ANALIZĂ Societățile din subordinea Primăriei Timișoara, rapoarte de activitate pentru anul 2015....

ANALIZĂ Societățile din subordinea Primăriei Timișoara, rapoarte de activitate pentru anul 2015. Ce informații CHEIE ascund și cum a aplicat RETIM cu succes metoda copy/paste

0
DISTRIBUIȚI

colterm (1)

Unele societăți din subordinea Primăriei Timișoara nu au nicio legătură cu transparența, după cum se poate observa din rapoartele de activitate elaborate pentru anul 2015. Este cazul RATT și Colterm, care în raportul de activitate pe anul trecut au uitat să facă publice veniturile din încasări sau cheltuielile de funcționare.

RATT

În vreme ce RATT a făcut publică o înșiruire de informații legate de minutele circulate, de numărul de călători deserviți, cheltuilelile și încasările regiei sunt ținute la secret. Însă, conducerea RATT nu s-a sfiit să prezinte o listă lungă cu obiective care ar trebui realizate în intervalul 2016 – 2020. Cu toate că la sursa de finanțare apar atât bugetul local cât și fondurile europene, cei de la RATT au admis că nu au aplicat cu niciun proiect până acum.

ratt investi tii

ratt

Colterm

Nici Colterm nu stă mai bine la capitolul transparență. Societatea care în această iarnă a lăsat în mai multe rânduri mii de timișoreni fără apă caldă și căldură a uitat să treacă la informațiile din raport veniturile și cheltuile pentru anul 2015. Trebuie menționat că societatea a considerat relevante informații precum numărul de cazane funcționale sau componența energiei termice furnizate, detalii tehnice care nu oferă nicio informație legată de performanța companiei.

În cursul anului trecut, municipalitatea timișoreană a contractat un credit de 72,9 milioane de lei, prin Trezorerie, credit care însă nu poate acoperi datoriile de 103 milioane pe care le are Colterm. La capitolul planuri de viitor, Colterm stă la fel de bine ca și RATT, având o listă lungă, din care amintim că „în 2016 va începe reabilitarea reţelelor termice primare şi secundare, prin proiectul «Retehnologizarea sistemului centralizat de termoficare din Municipiul Timişoara în vederea conformării la normele de protecţia mediului privind emisiile poluante în aer şi pentru creşterea eficienţei în alimentarea cu căldură urbană ‐ Etapa a II‐a». Acest proiect a fost aprobat şi este fazat în cadrul Programului Operațional Infrastructura Mare (POIM) Axa prioritară 7.1 . Prin realizarea acestor investiții se vor reduce pierderile în rețeaua de transport şi distribuție cu aprox. 279,8 TJ/an. ‐ Construirea unei centrale noi care sa utilizeze un mix de combustibili din resurse regenerabile biomasa”.

colterm grafic

Pieţe SA

Pieţe SA a avut pentru anul 2015 un profit de 508.215 lei, în condiţiile în care veniturile societăţii au fost de circa 7.700.00 de lei. În ceea ce priveşte investiţiile, Pieţe SA are în plan pentru 2016 : „1) PIAŢA BADEA CÂRTAN • În anul 2016 urmează să fie realizata aceasta modernizare din fonduri proprii. 2) EXTINDEREA PIEŢEI DE GROS • În cazul în care se rezolvă problema terenului, se doreşte extinderea PIEŢEI DE GROS pe o suprafaţă de 5 ha, care va fi un proiect ce necesită şi atragerea de fonduri europene. 3) PIAŢA IOSEFIN • În cazul în care Consiliul Local Timişoara ar putea răscumpăra terenul din vecinătatea pieţei, societatea PIEŢE S.A.


TIMIŞOARA, ar amenaja spaţii pentru vânzarea produselor în vrac: pepeni, varză, cartofi, brazi, etc. Totodata s-ar amenaja şi o parcare pentru piaţă. Suprafaţa acestui teren este de aproximativ 2.500 mp”.

piete sa

Societatea Drumuri Municipale

Societatea Drumuri Municipale şi-a făcut publice şi veniturile şi cheltuielile. Însă ceea ce a frapat a fost numărul mic de locuri de parcare amenajate din încasări. SDM a încasat circa 19 milioane de lei din lucrări executate pentru Consiliul Local în anul 2015 şi peste 13 milioane de lei din lucrări executate pentru alte companii. Alte 6,5 milioane au ajuns în conturile SDM din administrarea parcărilor, cu toate că pe raza Timişoarei au fost amenajate numai 66 locuri de parcare.

sdm

Horticultura

Raportul Horticultura SA e o înșiruire relativ alambicată a manoperelor executate, a orelor de muncă prestate și a forței de muncă implicate. Trebuie spus că totalul valorii manoperelor se rididcă la puțin peste 4 milioane de lei. Pentru anul 2016 compania are planuri îndrăzențe care includ, printre altele, „reamenajarea şi modernizarea parcurilor, scuarurilor şi spaţiilor verzi din zona centrală a municipiului Timişoara, prin plantarea de arbori, arbuşti şi conifere cu valoare ornamentală deosebită; întreţinerea şi reamenajarea cu mobilier urban nou: bănci, coşuri de gunoi, pergole, etc., a parcurilor, scuarurilor din zona centrală; amenajarea şi plantarea principalelor intersecţii cu specii noi de arbuşti, conifere cu valoare ornamentală de talie joasă şi rezistenţă mărită la noxe”.

horticultura

Retim

Retim Ecologic a avut, conform raportului de pe site-ul Primăriei Timișoara, o cifră de afaceri de 76.127.000 de lei. La fel ca și în rapoartele altor societăți, Retim prezintă o listă cu operațiunile efectuate și alege să facă public numărul de PET-uri ridicate de pe străzi, dar nu și încasările companiei. Însă despre Retim putem spune că a fost cea mai puțin conștiincioasă în redactarea raportului, asta pentru că la obiectivele pentru anul 2016, toate înfăptuirile pe care societatea promite să le aibă sunt trecute cu anul 2015.

retim plan 2016

Retim

Aquatim

Aqautim a avut de departe cea mai prodigioasă activitate în anul 2015, fiind de altfel cunoscut faptul că societatea este unica din subordinea PMT care realizează un profit considerabil și care a aplicat cu succes numeroase proiecte cu finațare europeană. În anul 2015 Aqautim a avut un profit de peste 6 milioane de euro. conform raportului de pe site-ul PMT. Doritorii pot consulta întregul raport aici, pentru a vedea unde au fost efectuate investiţii de către Aquatim.

profit aquatim

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.