Apelul DISPERAT al locuitorilor din blocurile ANL de pe strada Miloia către...

Apelul DISPERAT al locuitorilor din blocurile ANL de pe strada Miloia către primărie. Ce acuzații GRAVE aduc oamenii

1
DISTRIBUIȚI

IMG_5162

Chiriașii din blocurile ANL B8-B12 din Tmișoara (peste 200 de persoane, dintre care aproape 80 copii) au ajuns la limită disperării pentru că plătesc chirii exorbitante, și facturi la întreținere de asemenea, mult mai mari decât în oricare alt imobil din Timișoara. Oamenii au lansat marți o petiție prin care atrag atenția asupra mai multor ilegalități, cum ar fi refuzul de a da curs cererilor de cumpărare, stabilirea unor chirii nejustificat de mari pentru ținerii peste 35 ani și modul de administrare al blocurilor.

Chiriașii au solicitat încă din 2010 Primăriei Timișoara vânzarea acestor apartamente, așa cum prevede Legea ANL și așa cum s-a întâmplat cu blocurile ANL B1-B7 situate în aceeași zonă. Totul s-a tergiversate deoarece, în ciuda faptului că aceste blocuri au fost date în folosință în 3 august 2009 ele ”au fost construite fără autorizație și nici în ziua de astăzi nu au fost intabulate, mai arată locatarii, care spun și că în condițiile în care Primăria încasează aproximativ 10.000 euro pe luna din chiriile pentru cele cinci blocuri, credem că situația se prelungește la nesfârșit de către funcționării Primăriei, într-un mod nu doar iresponsabil ci și ilegal, pe spatele unor familii cu venituri mici și cu mulți copii”.

Astăzi petiția a fost înaintată tuturor aleșilor locali din Timișoara iar chiriașii au apelat oficial la sprijinul primului-ministru și al Guvernului României, solicitând un control la Primăria Timișoara pentru a verifică situația blocurilor ANL B8-B12 din Timișoara. Întrucât au solicitat o audiența la primarul Nicolae Robu, care nu a fost aprobată de acesta, semnatarii vor depune documentul la Primăria Timișoara joi, 10 martie 2015, la ora 10.00.

Redăm în cele ce urmează, integral, textul petiției chiriașilor din blocurile ANL de pe strada Miloia din Timișoara:

”Domnule Primar, stimați Consilieri Locali, stimați parlamentari de Timișoara,

Ne adresăm dumneavoastră pentru a vă solicita intervenția de urgență în rezolvarea problemelor cu care se confruntă cei 200 de chiriași din blocurile ANL B8 – B12 de pe strada Ioachim Miloia din Timișoara.

Ultimele 80 de apartamente în regim de închiriere, construite prin Agenția Națională de Locuințe în Timișoara, au fost date în folosință în 2009, fără autorizație de construcție și neintabulate. Chiriașii au primit locuințele atunci fără a fi racordate la utilități și mulți au fost nevoiți să se mute cu copiii, chiar dacă nu aveau curent, apă sau gaz. Dacă racordarea la utilități s-a făcut după câteva luni, doar după câțiva ani s-a început lent intrarea în legalitate (autorizații de construcție), iar demersurile pentru intabularea s-au făcut abia la finele anului 2015, începutul anului 2016.

Cu toate acestea apartamentele nu sunt nici azi scoase la vânzare, iar în Timișoara nu se construiesc alte apartamente (ultimele fiind chiar acestea, inaugurate acum 7 ani) din lipsă de fonduri. Dacă aceste apartamente ar fi vândute, s-ar strânge sume importante și la bugetul local (Primăria beneficiază de 1%), dar ar fi și un argument în plus ca ANL să construiască altele noi. Încă din 2010 chiriașii aveau posibilitatea să cumpere apartamentele la prețul stabilit anual, de Guvern, dar în Timișoara acest lucru nu a fost posibil pentru toate blocurile ANL, pentru cele de la B8 – B12 lipsind documentele (respectiv autorizații/intabulări, evaluări).

Majoritatea titularilor de contract au trecut de pragul de 35 de ani, iar prețul chiriei moment în care chiria a crescut de 10-12 ori din cauza stabilirii unui preț de inventar nerealist de către primăria Timișoara. Astăzi, chiria ajunge la prețul pieței, respectiv 652 lei/apartament cu 2 camere și 530 lei/1 cameră (fără alte facilități).

Tabel-intretinere-ANL-ianuarie2016

În plus, pe timp de iarnă, întreținerea depășește 500 lei/lunar/apartament din cauza supradimensionării centralelor termice de scară și a reglajelor realizate de societățile comerciale angajate de primărie, pe lângă nepăsarea și lipsa de atitudine a funcționarilor primăriei care răspund de blocurile ANL.

Lunar, o familie cu 2 copii, cu două salarii de circa 1500 de lei, adică un venit mediu pe membru de familie de 750 de lei, plătește peste treime din venituri pe chirie și întreținere – între 1030 și 1150 lei. La acestea se adaugă și alte cheltuieli cu utilități (gaz/curent/televizor/telefon) de minim 400 lei/familie, astfel încât costurile cu întreținere și utilități ajung la 1500 de lei/familie/lunar, sume care depășesc de cele mai multe ori un salariu.

Stimați aleși,

Credem că miza acestui blocaj o reprezintă cei aproximativ 10.000 de euro încasați LUNAR din aceste chirii, adică 120.000 de euro an pentru cinci blocuri construite de Statul Român și pentru care Primăria Timișoara nu a investit nici măcar un leu.

În loc să își îndeplinească misiunea socială pentru care au fost construite, blocurile ANL au devenit, din păcate, o vacă bună de muls, pe spatele unor familii de tineri, cu mulți copii, căror abia dacă le mai ajung banii până la sfârșitul lunii.

Prin incompetență și rea voință a unor funcționari, s-a ajuns în situația absurdă în care Guvernul României, prin Agenția Națională pentru Locuințe, să construiască blocuri de locuințe fără autorizație! Aceleași persoane au blocat apoi și au tărăgănat de aproape 7 ani intrarea lor în legalitate, iar chiriașii ANL au fost împiedicați să beneficieze de dreptul conferit de lege de a achiziționa apartamentele în care locuiesc. În acest fel, Statul Român și bugetul național a avut numai de pierdut, pentru că nu a putut încasa banii rezultați din vânzarea apartamentelor ANL, banii cu care ar fi putut construite zeci de alte apartamente prin programul ANL.

IMG_5160

Suntem extrem de îngrijorați pentru că viitorul programului Prima Casă este foarte incert și vor pierde una din puținele posibilități prin care ar fi putut să își achiziționeze apartamentele. Dacă acest program va fi desființat sau condițiile vor fi înăsprite, chiriașii ANL nu vor putea accesa un credit bancar pentru că nu au suficiente venituri.

Domnule Primar, stimați funcționari din Primăria Timișoara,

În ultimii ani, cheltuielile cu întreținerea, pe timp de iarnă, au ajuns la sume de-a dreptul insuportabile.


Pentru un apartament cu 1 cameră s-a plătit în lunile decembrie-ianuarie între 400-500 lei, iar pentru 2 camere 500-600 lei pe lună, în condițiile în care a fost o iarnă foarte blândă. Centralele de bloc au funcționat permanent la temperaturi exagerat de mari – temperaturile în apartamente depășesc lejer 26 de grade și ajung chiar la peste 30 de grade, pentru că apartamentele sunt bine izolat și nu necesită multă căldură – iar chiriașii ANL nu au putut să dea temperatura mai jos pentru că nu au niciun acces. Aceste centrale cu probleme sunt gestionate de Primăria Timișoara prin intermediul unor firme despre care nu cunoaștem dacă au competența și experiența necesară, deoarece în ultimii 5 ani nu au putut să găsească o soluție. Centralele sunt fie defecte, fie nu funcționează la parametri normali, iar în ciuda sesizărilor și plângerilor noastre, nu s-a luat nicio măsură pentru ca acestea să fie reglate sau reparate. În mod cu totul și cu totul cinic, în toți acești ani ni s-a spus de către reprezentanții primăriei și a firmelor de întreținere că „temperatura din centrale nu poate fi redusă pentru că aceasta s-ar strica”, iar astfel cheltuielile au fost artificial umflate, pe spatele nostru. Mai mult, știm că Primăria a investit sume mari de bani în urmă cu 4-5 ani în automatizarea acestor centrale, tocmai pentru eficientizarea consumului, dar dimpotrivă, de când s-au adus aceste modificări, centralele funcționează doar la temperaturi exagerate. Tot atunci li s-a blocat chiriașilor orice posibilitate de a stinge sau regla manual temperatura atunci când afară au fost temperaturi de peste 10 grade. Prin urmare, doar în ultimele luni facturile la gaz pe fiecare bloc au depășit lejer 5.000 de lei, deși iarna a fost una blândă!

IMG_5161

Domnule Primar,

Principala cauză pentru care valoarea chiriei este foarte mare (printre cele mai mari din toate blocurile ANL din țară) este valoarea de inventar complet nerealistă pe care Primăria Timișoara o înregistrează în inventar. (…) După cum se poate observa, suprafața unei locuinței de 2 camere, în contabilitate, este de 68,58 mp, ea fiind dată de suprafața efectiv utilă (circa 56 mp) și cotă parte din suprafețe comune (diferența).

Această suprafață se înmulțește cu prețul pe metru pătrat evidențiat în contabilitatea primăriei Timișoara (2569,57 lei/mp, adică circa 577 euro/mp). Dacă raportăm acest preț la suprafața efectivă a locuinței, așa cum se întâmplă pe piața liberă, prețul real ajunge la 707 euro/mp! Aceasta este valoare pe care Statul Român susține că a cheltuit-o pentru fiecare apartament ANL, valoare evident umflată artificial.

Dacă primăria Timișoara ar fi actualizat valoarea înregistrată în propria contabilitate, potrivit legii, la o valoare mai realistă, chiria ar fi scăzut semnificativ (la 3% pe an ar fi scăzut cu aproape 100 lei). Alte primării din țară au putut face aceste demersuri, înțelegând că interesul public nu este de a-i stoarce de bani pe tinerii chiriași, ci de a-i susține și impulsiona.

În cei 6 ani și jumătate de la darea în funcțiune Primăria Timișoara nu a actualizat deloc această valoare, pentru a lua în calcul deprecierea cauzată de îmbătrânirea rapidă a imobilelor (construite din materiale de calitate medie-joasă) și de scăderea pieței imobiliare după dezumflarea bulei imobiliare din anii 2008. An de an, Primăria a evitat să actualizeze în scădere această valoare, deși Legea îi permitea acest lucru, pentru a încasa cât mai mulți bani din chirii.

Stimați aleși,

Chiar nu se pot găsi soluții pentru a debloca situația acestor 80 de familii (peste 200 persoane din care peste 80 de copii)? Preferați să vedeți acești cetățeni emigrând, în loc să le dați posibilitatea de a rămâne în Timișoara și de a fi un stâlp al societății timișorene? De ce nu luați atitudine și nu vă implicați? Pentru că problema stă exclusiv în birourile Primăriei Timișoara, acolo unde vechile năravuri mor greu.

Ce vină au chiriașii ANL că Primăria Timișoara a permis construcția acestor blocuri fără autorizație de construcție? Este oare o coincidență că domnul Nicușor Miuț, șeful Direcției patrimoniului la data inaugurării acestor blocuri construite fără autorizație și cel care s-a ocupat de aceste blocuri la acea dată, este astăzi condamnat în primă instanță la patru ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu?

Vi se pare normal că angajați ai Primăriei Timișoara ne-au reproșat că stăm pe banii statului și că dacă nu ne convine, suntem liberi să le părăsim? Vă atragem respectuos atenția că noi nu suntem niște asistați sociali ci dimpotrivă, beneficiind de un sprijin al statului român, printr-un program de locuințe al Statului, în care s-a intrat pe bază de concurs, am avut un impuls la început de drum, de siguranța de a-și întemeia familii, de a face copii, de a munci și plăti taxe și impozite, de a deveni buni cetățeni și o parte din viitorul acestui oraș și al acestei țări.

Din păcate, nu sunt puțini cei care, nemaiputând să plătească chiriile și cheltuielile exagerat de mari, au fost nevoiți să părăsească apartamentele sau, în cele mai disperate cazuri, să emigreze.

În loc să se ocupe cu prioritate de problema blocurilor ANL unde trăiesc multe familii de tineri, oameni foarte activi care muncesc și plătesc taxe și impozite, care au și mulți copii, în loc să vadă în această direcție viitorul orașului și a țării, Primăria Timișoara nu consideră că este o prioritate și amână la nesfârșit rezolvarea acestei probleme.

Stimați aleși,

Prin această petiție noi vă solicităm la modul cel mai serios și mai urgent să luați măsuri în următoarele direcții:

  1. Rugăm aleșii locali – primarul, consilierii locali, parlamentari – să vină la blocurile ANL să se întâlnească cu chiriașii și să constate singuri situația reală, deosebit de grea, în care se afle cele 80 de familii. Din 3 august 2009, de la tăierea panglicii pentru aceste blocuri, niciun ales nu a venit personal să se întâlnească cu chiriașii.
  2. Solicităm Primăriei să deblocheze de urgență a procedurilor de scoatere la vânzare a apartamentelor ANL B8 – B12 către chiriașii îndreptățiți prin lege și care așteaptă de 5 ani ca Primăria Timișoara să le intabuleze și să le introducă în legalitate.
  3. Solicităm Primarului să dispună o anchetă internă pentru a stabili cine se face responsabil pentru faptul că în Timișoara s-au construit 5 blocuri ANL fără autorizație de construcție, prejudiciind astfel toate părțile interesate – Primăria, ANL și chiriașii.
  4. Solicităm Consiliului Local Timișoara să ceară Primăriei clarificări despre modul în care au fost achiziționate centralele de bloc la ANL, întrucât suspectăm că acestea au fost cumpărate la prețuri nejustificat de mari și prezintă defecțiuni de funcționare de la bun început.
  5. Solicităm Primăriei să înlocuiască de urgență firmele responsabile cu întreținerea centralelor și verificarea modului deficitar în care s-au efectuat lucrările de întreținere sau de investiții la aceste centrale, precum și să dispună o verificare tehnică independentă a acestor centrale.
  6. Schimbarea administratorilor impuși de fosta administrație cu unii selectați de chiriași, care să reprezinte doar chiriașii și să acționeze exclusiv în interesul acestora.
  7. Solicităm Primăriei Timișoara să ia măsuri urgente pentru reducerea prețului de inventar la un nivel realist și să actualizeze chiriile pentru a fi suportabile, la fel cum s-a întâmplat și în alte orașe din țară.
  8. Solicităm Parlamentarilor să intervină pe lângă Guvernul României pentru a urgenta procedurile de trecere a imobilelor ANL B8-B12 din domeniul public al statului în domeniul privat al statului, pentru ca acestea să poată fi scoase la vânzare, la fel ca restul blocurilor ANL din Timișoara”.

 

 

 

1 COMENTARIU

  1. Sunt curios cum vor scadea cheltuielile cand vor cumpara? Rata la banca + intretinerea va fi mai mica? Sau miza e ca inca pot cumpara la aprox 370 euro/mp comparativ cu peste 1000 euro pe piata libera?

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.