Candidatul PSD la Primăria Timișoara, Florin Bîrsăşteanu, afaceri cu un „baron” penal:...

Candidatul PSD la Primăria Timișoara, Florin Bîrsăşteanu, afaceri cu un „baron” penal: „I-am pus pe roate o jucărie cu care el s-a jucat grobian”

0
DISTRIBUIȚI

florin barsasteanu (3)

Florin Bîrsășteanu, șeful PSD Timișoara și omul care va fi trimis de social-democrați să lupte cu Nicolae Robu pentru fotoliul de primar în această vară, are „legături bolnăvicioase” cu unul dintre cei mai controversați membri PSD, conform unei investigații publicate de romaniacurata.ro.

Doctorul Bîrsășteanu, fost manager al Spitalului Județean din Timișoara și deputat PSD a deschis, în cote egale cu „baronul de Mehedinți”  pesedistul Adrian Duicu, un centru de de imagistică medicală prin care au decontat sume impresionante de bani de la stat. Romrad RMN SRL, inaugurat în 2007 la Drobeta Turnu Severin, a mai fost în atenția presei și a procurorilor DNA acum doi ani, după ce Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu, și alte nouă persoane au fost trimişi în judecată într-un dosar de corupţie.

Succes din prima zi

Apariția firmei celor doi pe piața medicală din Mehedinți, în octombrie 2007, a consemnat o adevărată hemoragie din conturile Casei Județene de Asigurări de Sănătate. Astfel, dacă media lunară de bani alocați pentru imagistică medicală în Mehedinți a fost de 27.879 lei în intervalul februarie – septembrie 2007, în octombrie s-au alocat 169.451 lei, din care 162.547 lei au fost direcționați către Romrad RMN SRL și numai 6.903 lei au plecat către toate centrele medicale concurente luate la un loc. În luna următoare, CJAS Mehedinți a majorat suma alocată imagisticii medicale până la 526.488 lei (față de 223.037 lei pentru tot intervalul ianuarie – septmebrie 2007), iar din acest total 6.285 lei (1,2% din total fonduri alocate) au fost împărțiți între toate centrele concurente luate la un loc și 520.203 lei (98,8% din total fonduri) au ajuns la Romrad RMN SRL. În decembrie 2007, firma deschisă de Duicu și Bîrsășteanu a încasat 175.000 lei, iar restul ofertanților de pe piața locală – 31.108 lei.

Astfel cu doar trei luni de funcționare în 2007, firma a „înghițit” 95,9% din banii alocați de CJAS pentru imagistică medicală în acel an. Conform specialiștilor consultați de romaniacurata.ro, aceste cifre înseamnă mult peste 1.000 de pacienți consultați lunar, lucru practic imposibil în contextul în care Romrad RMN SRL are un singur aparat.

Pe lângă, banii decontați de stat, firma a avut parte de mai multe „beneficii” care au ajuns să-l coste scump pe Adrian Duicu. Acesta a fost declarat incompatibil în 2015 și demis din funcția de președinte al Consiliului Județean după ce firma fondată de el și Florin Bîrsășteanu a închiriat în 2008 un spațiu din incinta Spitalului Județean. De asemenea în 2009, CJ Mehedinți, condus de Duicu, a vândut către Romrad două spații, conform presei locale. În plus, Romrad a încheiat și un contract de prestări servicii cu spitalul aflat în subordinea sa.

Florin Bîrsășteanu se spală, însă, pe mâini, de orice eventuale probleme legale în privința firmei pe care a deschis-o împreună cu Duicu. „Eu mi-am făcut treaba ca medic, ca profesionist. Restul și-au făcut-o cei care au administrat acolo.


Eu n-am avut nici o tangență cu deconturile și cu toate chestiile astea. Au făcut cei care erau atunci. Eu doar am interpretat rezultatele. Nu mă întrebați pe mine ce s-a respectat. Întrebați pe fetele de la recepție, că eu nu stau să văd ce se lucrează acolo… Eram administrator, dar nu știu, că n-am semnat eu nimic. Nu mă interesează. Am făcut o procură prin care am delegat toate chestiile astea local, că nu stăteam eu să văd ce se întâmplă acolo. Nu eu am făcut deconturile și toate chestiile astea. Trebuie analizat cel ce le-a făcut”, a spus candidatul la Primăria Timișoara.

Bîrsășteanu spune că n-a luat dividende

Deputatul a încercat să explice suma enormă încasată de firma la care era asociat. „Când a văzut (n.r. Adrian Duicu) că se pot câștiga bani frumoși din chestia asta, a sărit pe Casa de Asigurări, a luat toți banii de pe paraclinic și i-a trecut pe RMN, banii pe paraclinic însemnând laboratoare, analize, radiologie, ecografie, cu ajutorul unei doamne care era acolo mare șefă, (una) Rolea. (n.r. Elisabeta Rolea, directoarea generală a CJAS Mehedinți de la acel moment). Ei, și așa se explică acei bani care au fost frapant de mulți la vremea aceea pentru o lună de activitat… Aveți perfectă dreptate. Logica dumneavoastră este curată. O dată se poate explica prin decizia pe care a luat-o acest individ (n.r. Adrian Duicu) legat de doamna de la Casă: «Alo, dă-mi că pot și aduc». E clar că aici a fost o chestie dubioasă. A luat toți banii. I-am zis: «Mă omule, nu se face așa ceva în medicină, mă omule, că nu vinzi benzină aici, ai dat tu lovitura. Sunt sute de alți doctori care așteaptă părticica aia de la Casă». Le-a luat toți banii. Întrebați-o pe doamna Rolea care a fost directoare acolo, că n-o cunoșteam eu pe Rolea să mă duc eu să fac trafic de influență la ea. În al doilea rând, a fost un eveniment mediatic. A fost foarte bine privit. A venit Primarul, Prefectul, toată lumea a venit ca la Mecca să se examineze. A fost un boom din punctul ăsta de vedere în lumea medicală. Sigur că a fost exagerat. Făcuse contracte cu toate instituțiile mari de acolo, aia cu apa grea care dă faliment acuma (n.r. RAAN). Avea contract cu ăia. N-am avut nici o implicare în toate chestiile astea. Eu doar i-am pus pe roate o jucărie cu care el s-a jucat ca un grobian. Asta este realitatea. E un business de care nu-mi pare rău, care a făcut mult bine în județul ăla. Că l-a administrat porcește la un moment dat… Și pentru mine a fost o surpriză acel record (n.r. e vorba de suma de 520.203 lei decontată în luna noiembrie 2007 la CJAS Mehedinți). Eu n-am avut nici o influență. Beneficiarul sumei aș fi dacă aș fi luat de acolo dividende. N-am luat niciodată”, a spus Florin Bîrsășteanu pentru sursa citată.

„Preluare ostilă” în firmă

În acte, Bîrsășteanu și-a vândut partea sa din firmă lui Adrian Duicu, în 2008, însă deputatul susține o altă versiune: Duicu i-ar fi luat părțile sociale din firmă prin inginerii nelegale, aspect negat însă de fostul președinte al CJ Mehedinți.

Deputatul i-a dat partenerului o procură prin care îl împuternicea să administreze societatea Romrad RMN SRL în numele său, însă Florin Bîrsășteanu a declarat pentru sursa citată că Adrian Duicu, fără acordul său, ar fi introdus ulterior în acea procură legalizată la cabinetul notarial al soacrei europarlamentarului PNL Cristian Bușoi încă un paragraf prin care i-a luat practic cele 50 de procente din firmă. Medicul nu a reclamat, însă, acest lucru niciunei autorități.

Despre toate cele de mai sus, Adrian Duicu, contactat de autorii anchetei jurnalistice, a spus doar că „nu știu nimic, eu nu știu de absolut nici un ban, de nici un fel de furt, de nici un fel de hoție”, și a amenințat cu procese atât reporterii, cât și pe Florin Bîrsășteanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.