Ce ne recomandă medicii timișoreni să consumăm în postul Paștelui pentru a...

Ce ne recomandă medicii timișoreni să consumăm în postul Paștelui pentru a fi mai sănătoși

0
DISTRIBUIȚI

IMG_7167

Creștinii au intrat, azi în Postul Mare, iar medicii și nutriționiștii recomandă bănățenilor să cumpere buruienile vândute în piețe, ca să se revigoreze și să își detoxifice sângele. Dacă urzicile sunt culese și consumate în toate zonele țării, fiind cunoscute pentru detoxifierea organismului, întărirea sistemului imunitar, îmbunătățirea sistemului urinar, dar și a funcționării articulațiilor, leurda sau usturoiul sălbatic e o plantă consumată mai ales în Banat.

”Noi, în Maramureș, nu mâncam așa ceva. Poate rar, când mergeam, copil, cu tata la vânătoare. Am venit aici și am văzut că toată lumea mănâncă leurdă”, povestește un maramureșan stabilit la Timișoara. Leurda sau usturoiul salbatic, este unul din cei mai puternici detoxifianți din natură.


Se știe că urșii, când ies din hibernare, caută să mănânce leurdă, pentru a se remonta. Consumată proaspătă, în salate (are un gust asemănător cu usturoiul, însă mai delicat) leurda purifică sângele, scade colesterolul, și, în plus, e de ajutor în depășirea stărilor depresive, în scăderea tensiunii arteriale, în reducerea infecțiilor și a asteniei  de primăvară, arată medicii.

IMG_7149

Piețele agroalimentare sunt pline de ierburi proaspete. Leurdă, urzici, ștevie – se vând cu 1 leu legătura / grămăjoara, iar în această perioadă, spun medicii, aceste ierburi verzi proaspete nu ar trebui să lipsească din bucătăria nimănui.

”Primăvara natura ne răsfață exact cu plantele de care avem nevoie. La fel cum ursul iese din bârlog după o iarnă lungă căutând leurdă, la fel și noi putem să ne folosim de aceste plante pentru a ne detoxifia organismul după grăsimile consumate peste iarnă. Pe lânga acest efect, plantele verzi ne mai aduc ceva: mult fier și calciu care sunt greu de găsit în alte alimente. Astfel recomand în acest sezon consumul de urzici, spanac, leurdă ca detoxifiere după iarnă și pregătire pentru primăvară, alungând astfel efectele asteniei”, arată medicul Ioana Vârtosu.

Fotografii: Adrian Pîclișan

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.