Comisia Europeană propune un ajutor de 700 milioane de euro pentru statele...

Comisia Europeană propune un ajutor de 700 milioane de euro pentru statele membre afectate de „criza refugiaților”

0
DISTRIBUIȚI

migranti refugiati roszke ungaria serbia granita (10)

Comisia Europeană a propus astăzi furnizarea unui ajutor de urgență în valoare de 700 de milioane de euro, pe o perioadă de trei ani, pentru acoperirea nevoilor umanitare în statele membre cel mai grav afectate de criza refugiaților în Europa, relatează DPA și AFP.

”Propunerea de astăzi va debloca 700 de milioane de euro pentru furnizarea ajutorului acolo unde este cel mai necesar”, a indicat comisarul european pentru ajutor umanitar și gestionarea crizelor, Christos Stylianides, care a prezentat acest instrument bugetar inedit.

În cadrul acestui pachet financiar, 300 de milioane de euro sunt propuse pentru acest an și câte 200 de milioane pentru fiecare din următorii doi ani, a precizat Stylianides.

‘Datorită acestei propuneri vom putea oferi, mult mai rapid decât înainte, un ajutor de urgență în caz de criză în interiorul Uniunii Europene. Nu încape nicio îndoială, în momentul de față, că acest sprijin va fi deosebit necesar pentru a veni în sprijinul refugiaților. Fără a pierde niciun moment, trebuie să folosim toate mijloacele posibile pentru a preveni suferința umanitară în interiorul frontierelor noastre. Prin propunerea prezentată astăzi vor fi puse la dispoziție 700 de milioane de euro pentru a se oferi ajutor acolo unde acesta este imperios necesar.


Acum aștept ca guvernele statelor membre și Parlamentul European să susțină rapid această propunere’, a subliniat reprezentantul executivului comunitar.

Propunerea de miercuri a CE este urmarea directă a Consiliului European din 18-19 februarie, în cadrul căruia guvernele au invitat Comisia să instituie capacitatea de a oferi asistență de urgență la nivel intern.

De acest nou instrument ar putea beneficia statele membre ale căror capacități de răspuns se dovedesc insuficiente pentru a face față unor situații de urgență și unor circumstanțe excepționale, cum ar fi afluxul brusc de refugiați sau alte perturbări grave. Acordarea de ajutor de urgență va avea ca temei juridic articolul 122 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene. Astfel, ajutorul va putea fi acordat cu maximă rapiditate și amploare, într-un spirit de solidaritate între statele membre.

Acordarea ajutorului de urgență ar urma să fie coordonată îndeaproape cu statele membre și cu organizații precum agențiile ONU, organizațiile neguvernamentale și organismele internaționale și să includă satisfacerea nevoilor de bază, precum hrana, adăpostul și medicamentele, ale unui număr important de copii, femei și bărbați care sosesc în prezent în statele membre ale UE.

În concluziile reuniunii sale din 19 februarie, Consiliul European a invitat Comisia Europeană să prezinte propuneri prin care să se instituie capacitatea UE de a oferi ajutor umanitar pe plan intern în cooperare cu organizații precum UNHCR. Pe baza experienței departamentului UE responsabil cu ajutorul umanitar și protecția civilă, ajutorul umanitar ar urma să fie destinat satisfacerii importantelor nevoi umanitare ale refugiaților și migranților aflați în statele membre ale UE.

Ca răspuns la criza refugiaților din interiorul frontierelor UE, până acum, o serie de alte instrumente, cum ar fi Fondul pentru azil, migrație și integrare (FAMI), Fondul pentru securitate internă (ISF) sau Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane (FEAD) au pus deja la dispoziție importante resurse financiare pentru acordarea de asistență în Europa. Deși s-au dovedit utile, aceste instrumente nu au fost concepute pentru a răspunde nevoilor umanitare de mare amploare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.