Dorel Săndesc, despre un sistem de sănătate bolnav și luptele pe care...

Dorel Săndesc, despre un sistem de sănătate bolnav și luptele pe care le-a dus pentru a schimba lucrurile: „Nu poţi lăsa un om să îţi moară în faţa ochilor şi să nu ai cu ce să intervii” VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

dr sandesc 01

Dorel Săndesc, fost secretar de stat în Ministerul Sănătăţii și fost şef al Secţiei de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI) din Spitalul Judeţean Timişoara, actualmente prorector al Universității de Medicină din Timișoara a fost invitatul ediției din această seară a PRESSALERT LIVE. Medicul a vorbit și despre activitatea sa din cadrul Ministerului Sănătății.

Despre pachetele de acţiune pentru pacienţii critici instituite de el, Săndesc a declarat că „eu m-am dus acolo tocmai din frica de a nu fi ucis unul din aceste programe pe care reuşisem să le implementez dinainte de a intra în minister. M-am dus cu cinci programe în cap pe care trebuie să spun că le-am propus şi asta este una din principalele mele satisfacţii în aceşti doi ani. Am reuşit să implementez şapte noi programe. Toate fac parte din acelaşi concept. Până acum pacientul grav în România era tratat adecvat doar până la poarta spitalului prin sistemul medical de urgenţă.


(….) Secţiile care tratau cazuri grele erau nişte găuri negre pentru managementul spitalului şi atunci am venit cu propunerea documentată foarte minuţios în ceea ce priveşte standardele de cost să creem programe care să finanţeze suplimentar îngrijirea acestor pacienţi”. Conform datelor oferite de medic, în timpul mandatului său au fost înfiinţate programul de Anestezie Terapie Intensivă, programul de infarct, programul de moarte subită, programul de accident vascular cerebral, programul de traumă, programul de hemoragii digestive şi programul pentru icterele cauzate de cancere, toate oferind materiale necesare tratării bolilor amintite mai sus.
Medicul a conchis că „am reuşit să facem un pachet care a dat rezultate imediat. Orice stat oricât e de sărac trebuie să dea prioritate absolută urgenţelor. Nu poţi lăsa un om să îţi moară în faţa ochilor şi să nu ai cu ce să intervii. Am reuşit acest lucru şi s-a văzut, a scăzut mortalitatea prin infarct, pentru că acolo e un program pentru o boală, acum în spitalele din România se moare de trei ori mai puţin. De la peste 13% acum s-a ajuns la 4 şi ceva în doi ani de zile”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.