DRAMELE victimelor sclaviei moderne: statul nu le oferă niciun sprijin pentru a...

DRAMELE victimelor sclaviei moderne: statul nu le oferă niciun sprijin pentru a avea o viață normală, după ce scapă din mâinile traficanților. Cum le ajută o asociație din Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

traficupers

Fără buletine, bolnave, speriate și cu o stimă de sine scăzută. Acesta este profilul tipic al victimelor sclaviei moderne care ajung la Timișoara din întreaga lume, după ce scapă din mâinile traficanților ce le obligă să se prostitueze, să cerșească sau să fure. În aceste condiții, aceste victime ar avea nevoie de sprijin pentru a se reintegra social și a putea avea o viață normală, după ce au trecut prin clipe groaznice, însă statul nu le dă nicio mână de ajutor.

„Mi-aș dori să fie solidaritate umană, care nu există. Trăim într-o țară în care autoritățile nu alocă o sumă de bani pentru reintegrarea acestor persoane. Ele au nevoie de un loc unde să stea până se pun pe picioare, au nevoie de acte de identitate, analize medicale, să fie școlarizate ca apoi să poată să-și găsească un loc de muncă, au nevoie de consiliere psihologică. Victimele traficului de persoane care ajung la noi beneficiază de aceste lucruri. Statul nu ajută aceste victime”, povestește revoltată Mariana Petersel, președintele Asociației „Generație Tânără” din Timișoara.

ONG-ul oferă, de 14 ani, ajutor victimelor traficului de persoane și dezvoltă programe de luptă împotriva abuzurilor aduse ființelor umane. Doar anul trecut, 94 de copii, femei și bărbați români, traficați în diferite țări din Europa și din întreaga lume, au ajuns la Timișoara, la Asociația „Generație Tânără”. Reprezentanții ONG-ului spun că numărul victimelor sclaviei moderne a crescut în ultimii ani. Cele mai vulnerabile sunt persoanele din mediul rural și din familii dezorganizate.

maria_petersel

„Se profită de naivitatea oamenilor și de dorința de câștig financiar.


E foarte grea activitatea în asociație, pentru că te confrunți cu povești de viață triste, cutremurătoare, dar e și frumoasă. Unele persoane traficate au reușit să termine o școală, lucrează, iar unele chiar ajută alți oameni. Avem două fete obligate în trecut să se prostitueze care acum termină facultatea”, povestește Mariana Petersel.

O poveste impresionantă are și Maria, o tânără de 31 de ani, care a fost traficată în urmă cu 13 ani. Femeia ne povestește că la vârsta de 18 ani a ascultat de o prietenă care i-a propus să meargă în Italia, pentru că soțul acesteia i-ar fi găsit un loc de muncă. Din păcate, Maria a fost pusă să se prostitueze. „Provin dintr-o familie modestă, cu părinți alcoolici. Am fost încântată în momentul în care am aflat că voi pleca în Italia să muncesc. Dar a fost groaznic, mi-e greu să-mi amintesc, nici demnitate nu mai aveam, am fost bătută, obligată să mă prostituez, familia îmi era amenințată. Într-un final, am reușit să fug și am ajuns la Asociația «Generație Tânără», care m-a ajutat să devin om. M-am căsătorit, am un băiețel de 11 ani și acum ajut alte familii și copii”, povestește emoționată Maria.

Asociația „Generație Tânără” din Timișoara a ajutat peste 2.300 de copii și tineri victime ale traficului de ființe umane, de-a lungul anilor. Aceștia au fost readuși în România din nu mai puțin de 120 de țări din întreaga lume în care au fost traficați.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.