Expoziție a artistei Aurora Király la galeria Calina din Timișoara. Când...

Expoziție a artistei Aurora Király la galeria Calina din Timișoara. Când va fi vernisată

0
DISTRIBUIȚI

calina

Spaţiul de artă contemporană Calina prezintă, începând cu data de 4 martie, proiectul solo al artistei Aurora Király „Reality check”, în cadrul platformei „The Installation Projects”, iniţiată în toamna anului 2015 de galeria timişoreană. Pentru acest proiect a fost aleasă o frecvenţă unică de comunicare cu lumea. Limbajul ca artă alternează cu retorica omogenă a sistemului de informare modern şi între aceste planuri apare un subtil transfer de substanţă iar straturile de emoţie şi consultanţă reiterează viaţa adevărată.
Din lunga istorie a avangardei abstracte, Aurora Király preia şi leagă inevitabil arta de cunoaştere. Liniile care organizează opera sunt austere dar serene, dimensiunea conceptuală este asociată cu istoria, speranţa, trauma, memoria, relaţiile umane, gândurile unui copil, grădina sau ultima zăpadă.
De-a lungul timpului, artista a sondat arta contemporană din diverse perspective; proiectele sale au explorat capacitatea fotografiei de a înregistra cotidianul, combinând concomitent fragmente autoreferenţiale cu aspecte documentare ale vieţii de zi cu zi.


Fotografiile sale, alb-negru şi color, se concentrează pe detalii care, în mod obişnuit, trec neobservate, pe „fixarea” unor momente personale, în dorinţa de a păstra aceste fragmente, de a le înţelege şi de a reflecta asupra existenţei. În ultimul deceniu, artista s-a remarcat prin proiecte noi, mature şi profunde. Lucrările sale actuale pun în discuţie sursele la care apelează artistul contemporan în alegerea tematicilor şi modul în care se raportează la context, istoria recentă sau istoria artei. Influenţa tendinţelor internaţionale şi a pieţei de artă asupra producţiei artistice, creaţia şi practicile artiştilor care îşi ascultă şi asumă o voce proprie sunt câteva din problematicile care o preocupă în prezent pe Aurora Király. În creaţia sa artistică şi în proiectele sale ca manager cultural, e interesată de cercetarea fenomenului artistic contemporan şi de contribuţia pe care o poate avea la recuperarea istoriei artei româneşti recente.
După ce a avut mai multe expoziţii în ţară şi în străinătate şi a absolvit studii de management cultural, de la începutul acestui mileniu a început să se implice în iniţierea unei structuri de promovare a artei contemporane şi a înfiinţat Galeria Nouă, un spaţiu expoziţional axat pe fotografie şi proiecte care implică noi tehnologii, având o contribuţie majoră pe scena de artă românească şi nu numai, iar din 2012 s-a implicat în proiecte educaţionale care promovează arta contemporană.
Expoziţia, al cărei vernisaj va avea loc la ora 18,00, va fi deschisă până în data de 9 aprilie.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.