Fostul secretar de stat, Dorel Săndesc, dezvăluire FĂRĂ PRECEDENT despre victimele din...

Fostul secretar de stat, Dorel Săndesc, dezvăluire FĂRĂ PRECEDENT despre victimele din clubul Colectiv: „Marea majoritate a pacienţilor s-au infectat în spitalele româneşti” VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

dr sandesc 05

Clarificări extrem de importante pe tema tragediei de la Colectiv au fost făcute în această seară, la PRESSALERT LIVE, de medicul Dorel Săndesc, prorector al UMFT şi fost secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.
Legat de tema infecţiilor intraspitaliceşti în cazul Colectiv, medicul a explicat faptul că în cazul anumitor situaţii infecţiile sunt ceva inevitabil. „În ceea ce priveşte mortalitatea, marea majoritate a pacienţilor erau infectaţi şi s-au infectat în spitalele româneşti.(…) Dacă un pacient este intubat şi ventilat cu un aparat de respiraţie artificială datele din literatură arată că într-un interval mediu de cinci zile va dezvolta pneumonie. Este o infecţie tipică de spital, se numeşte pneumonie asociată ventilatorului. (…) Cred că este simplu chiar dacă nu sunteţi medic să înţelegeţi că la pacienţi care au plămânul ars acest termen se scurtează. 70% dintre ei au necesitat intubaţie, 70% au avut plămânii arşi şi durata de intubaţie a durat nu cinci zile, ci şi cinci săptămâni sau a depăşit două luni. Vă daţi seama că ei erau condamnaţi să facă această infecţie”, a declarat invitatul.

Medicul a subliniat că resuscitarea victimelor pe caldarâm a fost un proces necesar în caz de urgenţă, fiind unica modalitate prin care pacienţii puteau fi readuşi la viaţă din stop cardiac. Despre transferul cazurilor în străinătate, medicul a subliniat că „aici o inspiraţie genială a ministrului şi a noastră sau ajutorul îngerului a fost ca să lăsăm transferul exclusiv de partea specialiştilor străini veniţi să vadă pacienţii.


Sunt convins că dacă nu am fi făcut asta, am fi fost tot timpul acuzaţi şi suspicionaţi că deciziile noastre de transfer au considerente subiective”. Invitatul a subliniat că medicii din străinătate au verificat pacienţii mai multe zile pentru a determina care sunt transferabili.
Mai mult, Săndesc a atenţionat că în cazul tragediei de la Colectiv numărul morţilor a fost unul normal, în standarde europene raportat la severitatea arsurilor. „Există în ultimul review european – Review about major burns – este un grafic care arată în funcţie de suprafaţa medie a arsurii, mortalitatea medie din ţări Vest- Europene. Mortalitatea pacienţilor români care au rămas în spitalele noastre este în limita datelor occidentale”, a spus medicul.

Cu privire la raportul Corpului de control al premierului pe marginea cazului Colectiv, invitatul a fost de părere că Raed Arafat nu poate fi considerat vinovat pentru cosecinţele tragediei de la Colectiv şi că interesele nu ar trebui să meargă până la distrugerea SMURD. „Cred cu aceeaşi tărie că sistemul de urgenţă prespitaliesc trebuie să rămână unul esenţialmente în axa sa principală public, de serviciu public, în care, iată, în situaţii din acestea să poţi să apelezi şi să îl mobilizezi din interior. (…) A trasnsfera toate problemele care există în sistemul de urgenţă în acest moment şi care trebuiesc rezolvate, a le transfera pe momentul Colectiv ca să justifici aceste atacuri are un efect negativ asupra societăţii româneşti”, a conchis Săndesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.