INCREDIBIL Spitalul de Copii din Timișoara a ratat achiziționarea unui RMN de...

INCREDIBIL Spitalul de Copii din Timișoara a ratat achiziționarea unui RMN de 1,5 milioane euro pentru că nu are unde să-l monteze

0
DISTRIBUIȚI

nou corp spitalul de copii timisoara

Centrele din București, Iași și Cluj-Napoca în care sunt diagnosticați și tratați copii cu cancer vor primi, în aproximativ un an, câte un aparat RMN de ultimă generație în valoare de 1,5 milioane de euro fiecare. Totul în cadrul unui proiect care va fi implementat prin granturile norvegiene, în care este inclus și Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara. Din păcate, în cel mai mare spital de copii din vestul țării nu va ajunge un astfel de echipament medical esențial în diagnosticul cât mai exact al cancerului la copii, dintr-un motiv halucinant. Reprezentanții unității medicale pur și simplu nu au unde să monteze RMN-ul, iar lucrările la noul corp de clădire al spitalului nu sunt finalizate. Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara nu are în dotare, în acest moment, un astfel de RMN.

„Condițiile acestor finanțări norvegiene sunt ca la finalul proiectului, care are sub un an ca perioadă de desfășurare, aparatele achiziționate să fie montate și gata de utilizat.


Este un mecanism care arată că nu există foarte mare încredere în ceea ce se investește în România. Ei vor să știe că acești bani pe care guvernul norvegian îi cheltuie într-o țară ca a noastră sunt duși până la capăt în timpul proiectului. Timișoara nu primește un RMN pentru că nu avem încă un spațiu, pentru că suntem blocați în această clădire nouă care încă nu e finalizată și condiția era ca aparatul să fie utilizabil la final de proiect. Altundeva nu aveam unde să îl punem, ș-așa suntem într-o criză de spațiu”, a declarat, astăzi, medicul Mihai Gafencu, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara.

Totuși, în perioada următoare, în cadrul acestui proiect, la Timișoara vor ajunge mai multe echipamente medicale în valoare de 200.000 euro, cu scopul unui diagnostic mai bun. Este vorba de un ecograf portabil, un cilindru pentru stocare azot lichid și alimentare și un aparat pentru dozarea substanțelor administrate copiilor diagnosticați cu cancer. Potrivit medicilor, acest aparat este vital, pentru că este necesar ca citostaticele să fie dozate foarte exact deoarece au un potențial toxic foarte mare.

De asemenea, în cadrul proiectului finanțat din fonduri norvegiene, la Timișoara vor mai ajunge încă 500.000 de euro, care vor fi alocați pentru instruirea personalului medical și modernizarea secției de onco-hematologie. Proiectul își propune să crească rata de diagnostic în stadii precoce, curabile a cazurilor de hematologie și oncologie pediatrică, precum și rata de vindecări, folosind infrastructură modernă ce va fi achiziționată. Proiectul are o valoare de aproape 5,7 milioane de euro, dintre care 680.000 euro vor ajunge la Timișoara.

Potrivit medicilor de la Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara, 80% dintre micuții diagnosticați cu cancer sau leucemie se vindecă de aceste boli crunte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.