Ministrul polonez de externe: „Relocarea refugiaților nu are sens; ei vor căuta...

Ministrul polonez de externe: „Relocarea refugiaților nu are sens; ei vor căuta țările cu ajutoare sociale generoase”

0
DISTRIBUIȚI

refugiati

Ministrul polonez de externe, Witold Waszczykowski, a apreciat vineri că „relocarea forțată a refugiaților este un efort lipsit de sens”, el anticipând că solicitanții de azil care ar fi transferați în Polonia vor căuta să plece apoi către alte țări unde pot beneficia de ajutoare sociale mai generoase, consemnează agenția EFE.

În opinia șefului diplomației poloneze, rata relativ înaltă a șomajului în țara sa și ajutoarele sociale mai sărace comparativ cu cele oferite de statele vest-europene fac ca Polonia să fie puțin atractivă pentru migranții veniți în Europa din Orientul Mijlociu, Africa și Asia.

„Probabil că refugiații (repartizați Poloniei) vor pleca în cele din urmă către alte țări, precum Germania sau Suedia”, a spus Waszczykowski la postul Polskie Radio.

El a precizat că, în urma summitului UE-Turcia, aflat în desfășurare, Polonia nu va fi obligată să accepte alți solicitanți de azil, suplimentar față de cei care i-au fost repartizați prin cotele obligatorii decise la Consiliul JAI din luna septembrie, dar din care guvernul de la Varșovia încă nu a preluat niciunul.

Liderii europeni trebuie să ia vineri o decizie asupra acordului propus la summitul de săptămâna trecută de premierul turc, Ahmet Davutoglu, care se află și el acum la Bruxelles.

Turcia a condiționat readmisia migranților care pleacă înspre Europa — prin Grecia — de preluarea de către UE direct din Turcia a unui număr de refugiați sirieni egal cu cel al migranților readmiși pe teritoriul turc.


În plus, Ankara a cerut suplimentarea cu încă trei miliarde de euro a ajutorului financiar european oferit Turciei până în anul 2018, pe lângă cele trei miliarde deja promise. Rămân de asemenea valabile solicitările Turciei privind accelerarea procesului de integrare europeană și liberalizarea vizelor pentru cetățenii turci, guvernul turc dorind să fie deschise rapid cinci noi capitole de negociere, iar vizele să fie eliminate la sfârșitul lunii iunie.

Ministrul polonez de externe consideră că la acest summit european se va ajunge la un acord cu Turcia, dar acesta nu va rezolva toate problemele ce decurg din sosirea masivă a migranților.

Dar chiar dacă vor ajunge la o înțelegere cu Turcia pentru preluarea unor migranți sirieni ce s-au refugiat în această țară, liderii europeni vor trebui să convină și mecanismul lor de relocare în UE, în condițiile în care până în prezent au fost redistribuiți numai 937 din cei 160.000 de migranți menționați în sistemul cotelor obligatorii stabilit în septembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.