Noi reușite pentru profesorul de fizică din Timișoara care obține medalii la...

Noi reușite pentru profesorul de fizică din Timișoara care obține medalii la concursuri internaționale cu elevi din Orientul Mijlociu

0
DISTRIBUIȚI
Profesorul Golcea (în centru) alături de echipa din Qatar
Profesorul Golcea (în centru) alături de echipa din Qatar

Începând din acest an, dr. Sandu Golcea, profesor de fizică la Colegiul Național „C.D. Loga”, este antrenorul selecţionatei naţionale de fizică a micului dar extrem de bogatului stat Qatar, situat pe malul Golfului Persic.

El a început deja, în cursul acestei luni, pregătirea lotului olimpic al Qatarului pentru olimpiada de fizică a Golfului care s-a desfăşurat săptămâna trecută la Riad. După doar o săptămână de muncă intensă, echipa Qatarului, alcătuită din o fată şi trei băieţi, a obţinut două medalii de bronz, la o competiţie unde a avut de rezolvat probleme cu un grad de dificultate foarte ridicat. Aceasta a fost şi prima participare a Qatarului la o olimpiadă internaţională de fizică. „Acum am cunoscut echipa, i-am evaluat capacitatea de muncă şi volumul de cunoştinţe necesar pentru a o aduce la un nivel de pregătire încât să devină competitivă. Sunt copii cu un potenţial foarte mare de lucru, pregătirea zilnică a fost de nouă ore de curs. Sunt motivaţi numai de ambiţie, neexistând interese de natură financiară. Am speranţa că, după o pregătire de patru luni care va avea loc anul viitor, vor atinge nivelul necesar de cunoştinţe pentru a participa la olimpiada internaţională de fizică”, a spus profesorul Golcea la reîntoarcerea din Qatar.

Dacă la această primă rundă de pregătire dascălul din Timișoara a lucrat cu elevi deja selectaţi de profesorii şi inspectorii din ţara arabă, pentru olimpiada internaţională de fizică din 2017, care se va ţine în Republica Moldova, la Chişinău, şi pentru olimpiada de fizică a Asiei se va face o nouă selecţie, în care va fi cooptat un număr mai mare de elevi, urmând ca aceştia să fie triaţi pe parcurs. În afara celor patru luni de pregătire cu profesorul timişorean, ei vor lucra mai intens şi cu profesorii din Qatar.

Sandu Golcea a avut cuvinte de apreciere şi pentru felul în care a fost primit de gazdele sale şi a fost foarte impresionat de capitala ţării, Doha. „Am avut parter de un tratament foarte prietenos şi colegial din partea profesorilor şi inspectorilor din Qatar, amabilitatea lor a mers atât de departe încât au acceptat rugămintea mea de a-mi aduce fostul asistent arab din Riad. Doha este un amestec între tradiţional şi modern, un fel de Monaco al Asiei, cu o viteză de dezvoltare urbanistică extraordinară, un oraş foarte curat, străbătut de autostrăzi, şi fără hoţi.


Construiesc foarte multe muzee, în special istorice, muzee de istorie şi civilizaţie locală. Muzeul de artă islamică este o construcţie cubistă fantastică, ultramodernă, iar un muzeu naţional de istorie este în construcţie. Ca un lucru specific local, ar fi de menţionat piaţa de şoimi, unde se tranzacţionează adevărate averi, şi, ca o curiozitate, pentru şoimi au lângă piaţă un spital, de mărimea spitalului judeţean”.

În paralel cu pregătirea olimpicilor din Qatar, profesorul de fizică timişorean va continua şi pregătirea lotului Arabiei Saudite începută anul trecut pentru olimpiada internaţională de fizică din 2018, cu care doreşte să obţină medalia de argint.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.