Peștera Șura Mare, locul spectaculos din vestul țării în care se găsesc...

Peștera Șura Mare, locul spectaculos din vestul țării în care se găsesc cascade și un lac interior. Fabulos câți lilieci pot fi întâlniți aici FOTO

0
DISTRIBUIȚI

pestera sura mare

O cavernă monumentală din vestul țării se găsește în top 10 peșteri ce merită vizitate în România. Este vorba de Peștera Șura Mare din județul Hunedoara, ce are un portal impresionant prin dimensiunile sale, dar și o galerie activă unică, în care se găsesc cascade și un lac interior. De asemenea, caverna găzduiește cea mai mare colonie de lilieci din România, peste 10.000. În total, peste opt specii de lilieci populează uriașa peșteră, printre care și liliacul pitic, care cântărește între trei și cinci grame.

Peștera Șura Mare se află în județul Hunedoara, pe raza Parcului Național Grădiștea Muncelului – Cioclovina, în vestul Munților Șureanu, pe cursul pârâului Lunca Ponorului. Caverna are o lungime de aproximativ 4.500 de metri, iar intrarea se face printr-un portal de aproape 40 metri înălțime și 12 metri lățime la bază. Galeria principală a peșterii este străbătută de râul Ohaba, ce formează o serie de cascade și un lac interior. Și anume, Lacul Dorna Mare, ce are o lungime de aproximativ 60 metri și o adâncime între 1,8 – 3 metri.

Sala Mare, cu tavanul de 40 metri, este și cea mai spectaculoasă din interiorul peșterii, ai cărei pereți sunt acoperiți cu baldachine de forme și culori diferite, iar podeaua cu gururi în cascadă. De asemenea, în Peștera Șura Mare pot fi admirate o serie de stalagmite între patru și cinci metri înălțime, alături de blocuri de prăbușire.

pestera sura mare1

Fauna peşterii cuprinde raci, peşti, salamandre, broaşte, şopârle, dar şi jderul de piatră, care intră în peşteră pentru a se hrăni cu puii de lilieci.


Opt specii de lilieci populează uriaşa peşteră, și anume: li­liacul comun, liliacul cârn, li­liacul de amurg, liliacul cu aripi lungi, liliacul pigmeu, li­liacul cu aripi late, li­liacul mare şi liliacul mic cu potcoavă.

Turiștii care-și propun să viziteze Peștera Șura Mare trebuie să știe că pot vedea doar intrarea monumentală și sala mare de la intrare. Doar persoanele cu experiență speologică și echipament special de protecție pot înainta în cavernă. Peștera Șura Mare se află pe teritoriul satului Ohaba-Ponor, comuna Pui, din județul Hunedoara.

Foto: Travel Guide Romania și Despre Romania

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.