Povestea celor 40 de mucenici. Ce tradiții se respectă în această zi...

Povestea celor 40 de mucenici. Ce tradiții se respectă în această zi cum arată „desertul lichid” consumat în unele zone

0
DISTRIBUIȚI

muceniciPe 9 martie, creștinii ortodocși îi celebrează pe cei 40 de mucenici din Sevastia. În România, sărbătoarea creștină, se suprapune pe riturile de început al anului agricol, astfel că, dincolo de povestea biblică, aproape în fiecare gospodărie se întâmplă minuni dulci în bucătărie.

În cinstea soldaților martirizați, se pregătesc colaci în formă cifre 8, din aluat dospit, ca de cozonac. Odată scoți din cuptor, colacii – mucenici sunt acoperiți cu miere și nucă. În anumite zone geografice, mucenicii se servesc sub forma unui desert lichid. 8-urile se fac mici, de un centimetru, din aluat simplu preparat din apă, făină și sare și se lasă la uscat de pe o zi pe alta. Apoi se fierb în apă cu zahăr, scorțișoară și nucă.

supa mucenici

Biblia consemnează faptul că mucenicii erau soldați creștini, aflați în slujba împăratului roman Licinius.


În anul 320, Agricolae, guvernatorul Armeniei, i-a silit să se închine unor idoli, iar când aceștia au refuzat, au fost întemnițați timp de 8 zile, apoi bătuți cu pietre, iar în cele din urmă, condamnați la moarte prin înghețare în lacul Sevastiei. Se spune că în noaptea în care au fost trimiși în lac, sapa lacului s-a încălzit, gheața s-a topit și 40 de cununi strălucitoare au coborât din cer asupra mucenicilor. În zori, erau cu toții vii, drept pentru care li s-au zdrobit fluierele picioarelor și au fost lăsați să moară încet, apoi trupurile le-au fost arse, iar cenușa aruncată în lac.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.