Premieră națională la Timișoara: laborator ca-n filmele SF creat de studenți pentru...

Premieră națională la Timișoara: laborator ca-n filmele SF creat de studenți pentru a-și dezvolta ideile inedite. Cum s-au implicat companiile din oraș FOTO

1
DISTRIBUIȚI

12910411_10204138770589092_871605748_n

O nouă premieră educațională la Timișoara. La inițiativa a 30 de studenți de la Universitatea de Vest și Universitatea Politehnica, a fost creat un laborator cu totul special, unic în România, la subsolul Facultății de Științe Economice. Este vorba de Minds Hub, un spațiu cu patru săli care arată ca-n filmele SF, în care tinerii cu idei pot veni pentru a le dezvolta. Minds Hub a fost realizat în doi ani, după ce aproximativ 30 de mari companii din oraș s-au decis să sprijine studenții și au investit peste 85.000 de euro în materializarea laboratorului.

Potrivit reprezentanților UVT, Minds Hub este o inițiativă unică de a crea un spațiu inovativ, cu proiecte de colaborare între studenți, companii, profesori și ONG-uri care și-au dorit un suflu nou în mediul academic și o legătură mai strânsă cu piața business. Astfel, fiecare sală a fost creată pornind de la ideea unui student creativ. Prin urmare, prima încăpere se numește „Living room”, adică sufrageria în care pot fi organizate workshop-uri, care a fost dotată cu scaune rezistente din carton, canapele, geamuri false, iar pe pereți apar pagini din reviste sau ziare. Urmează „Bookland”, în care o bibliotecă poziționată pe peretele aflat în fața ușii de acces continuă chiar și pe tavan. De asemenea, pe tavan a fost montat și un scaun, de care atârnă mesajul „căutăm studenți cu scaun la cap”.

Interesant este faptul că biblioteca reprezintă și un punct de acces spre următoarea sală, dedicată „celor mai intense ședințe”. Apoi, urmează câteva mici încăperi în care studenții pot lucra la ideile pe care le au pe mese din cauciuc și așezați pe scaune inedite. „De mâine începe treaba. Aici se vor organiza diferite proiecte educaționale inițiate de organizații studențești din Timișoara sau din România și de către companiile care ne-au susținut. De asemenea, se vor întâmpla proiecte educaționale care vor reieși din Consiliul Educației Colaborative pe care l-am fondat, unde punem la aceeași masă ONG-urile, facultățile și mediul de afaceri. Nevoia a pornit de la studenți de a găsi un mod organizat de a se dezvolta, să știe că atunci când termină orele, în loc să meargă în complex sau în cămin, pot merge la hub pentru că acolo sunt oameni faini din diferite facultăți cu care pot să interacționeze. Minds Hub este primul hub educațional din țară”, a explicat Remus Rădvan, unul dintre fondatorii proiectului Minds Hub. Răzvan spune că va fi lansată și o platformă online pe care companiile vor urca cursuri online de competențe practice care să-i ajute pe studenți să vină mult mai pregătiți când le vor bate la ușile lor.

12899722_10204138769949076_1031352762_n

„Acest proiect reprezintă, de fapt, punerea în aplicare a unor idei foarte bune ale studenților de la UVT și UPT.


Este un proiect care ne arată tuturor că o colaborare între mediul educațional, studenți și mediul de afaceri reprezintă rețeta de succes a viitorului. Este un pas mic aparent, dar faptul că dăm câmp de desfășurare a ideilor studenților este extrem de important. Nu creăm roboți, doar buni profesioniști pentru locurile lor de muncă, ci oameni inventivi, care să dezvolte societatea prin ideile lor”, a conchis Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara.

1 COMENTARIU

  1. ??? Vreau detalii… un apartament renovat cu mobilier atipic… cum te ajuta? Cred ca acele companii au fost „furate”…acel tanar vroia sa-si vanda apartamentul la pret dublu! Se vb despre faptul ca „nu se creaza roboti”….POATE CHIAR ROBOTI AR FI TREBUIT SA CREATI ACOLO! In industria auto este nevoie de automatizari…atunci cand mai vine o companie si spune ca a investit 100 milioane de dolari in renovarea unei fabrici…acei 100 de milioane sa ajunga in conturile voastre si nu tot in conturile lor…

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.