Regizorul Florin Iepan povesteşte cum ignoră municipalitatea un film despre Eugeniu de...

Regizorul Florin Iepan povesteşte cum ignoră municipalitatea un film despre Eugeniu de Savoia. De ce se gândeşte să părăsească Timişoara VIDEO

2
DISTRIBUIȚI

florin iepan (4)

Regizorul Florin Iepan a criticat, astăzi, la emisiunea PRESSALERT LIVE, modul în care autoritățile locale i-au tratat inițiativa de a realiza un film despre Eugeniu de Savoia. Cunoscutul documentarist timișorean a avut parte de un buget subfinanțat pentru inițiativa special realizată pentru a marca 300 de ani de la eliberarea Timișoarei de sub jugul otoman.

Florin Iepan consideră că „independenții” sunt dezavantajați de concurența cu cei care activează în instituții publice. „În Occident, banii sunt dați într-o competiție liberă. Anul trecut la nerambursabile erau în jur de 100.000 de euro, unde era competiția liberă erau bani foarte puțini, iar unde era un proces de încredințare sau organiza primăria era o sumă foarte mare. Asta nu e OK”, a declarat regizorul.

„Eu m-am dus cu un proiect pe biografia lui Eugeniu de Savoia și pregăteam un documentar pentru anul ăsta când se împlinesc 300 de ani. Am primit o treime din banii solicitați. Concuram cu oamenii care cereau bani pe fluturași ca să vină oamenii să citească poezii în parcuri. Anul acesta e un milion lei bugetul pentru 300 de ani de când a intrat Savoya în Timişoara. Pentru un film pe care-l faci și rămâne o sută de ani, un personaj care a inițiat epoca modernă a orașului, eu am primit 7.000 de euro. Am avut noroc cu CJT, care mi-au dat și ei acea sumă, deși nu trebuiau să facă chestia asta. Anul acesta, când nu mai poți să faci nimic din punct de vedere al unui documentar se dă o sumă foarte mare, care nu știu pe ce se va duce”, a spus Florin Iepan.

Astfel, din 20.000 de euro solicitați pentru filmul despre eliberatorul Timișoarei, Iepan a primit doar 7.000 de la autoritățile locale și a precizat că „trebuia să se filmeze în Italia, Franța, mergeam pe urmele lui Savoya la Viena și Timișoara.


L-am filmat, dar din cauza bugetului am redus producția la Austria și România, deși mai aveam elemente de ficțiune. Și acum am o gaură în buget de 7.000”.

Florin Iepan s-a arătat dezamăgit și de faptul că autoritățile, care până la urmă i-au acordat un sprijin, chiar dacă nu la nivelul așteptat, nu se interesează de proiect. Considerând că acesta ar putea fi introdus în agenda pentru Timișoara Capitală Culturală Europeană. „Cum e filmul despre Eugeniu de Savoia, chiar dacă e subfinanțat, sunt mândru de el. Eu sper să-l integreze. Adică eu trebuie să-l trag pe viceprimar de mânecă: nu vreți să-l băgăm? M-am săturat să stau pe coridoare”, a conchis realizatorul mult comentatului documentar „Odessa”.

Un alt proiect pentru care acum Iepan se luptă să obţină o finanţare de 150.000 lei este un documentar despre cum văd politicienii europeni importanţi de astăzi, în acest moment, viitorul Europei în 2021, când Timişoara ar putea deveni capitală culturală europeană. Regizorul a explicat că este posibil, având în vedere evoluţiile din ultima perioadă, ca peste cinci ani să nu mai existe Europa de acum.

În condițiile în care Iepan nu va găsi sprijin local pentru proiectele sale, regizorul nu exclude posibilitatea să părăsească Timișoara. Poate chiar pentru Cluj-Napoca. Regizorul spune însă că a fost inspirat de ultimele evenimente. „Poate fac un documentar pentru un post din străinătate despre această competiție cu capitale culturale. Nu despre Timișoara, mie mi se pare fenomenul foarte interesant, are unele dedesubturi”, a conchis Florin Iepan. La provocarea moderatorului Dragoș Boța acesta a acceptat că dispariția forței societății civile e o altă idee bună de documentar, adăugând că „Timișoara era în ’89 vârful civismului românesc”.

2 COMENTARII

  1. linkurile alea nu sunt documentare. Sunt niște filmulețe vorbite. Gen ”proiect video facut de un elev pasionat de video de clasa a 10-a”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.