Regizorul Florin Iepan: „Suntem organizați cultural după sistemul prim-secretarului din anii ’50”....

Regizorul Florin Iepan: „Suntem organizați cultural după sistemul prim-secretarului din anii ’50”. Ce spune despre şansele de a deveni capitală culturală europeană VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

florin iepan (2)

Regizorul Florin Iepan a vorbit în această seară, la emisiunea PRESSALERT LIVE,  despre candidatura Timișoarei la titlul de Capitală Europeană a Culturii. Realizator al peste 40 de filme documentare și producții TV, acesta a identificat mai multe minusuri în modul în care autoritățile locale și asociația care se ocupă de dosarul de candidatură gestionează bugetul.

„E bine că suntem în finală, șanse în mod cert avem, întrebarea e dacă avem prima şansă. Și dacă nu o să parcurgem un drum bolovănos. Dacă nu suntem atenţi ne putem reduce şansele. Am citit dosarul, felicit public echipa, e una bună, dar de la dosarul acela până la victoria finală, nu mai e timp, e nevoie de câteva idei fresh, inovatoare şi un as ascuns în mânecă, dacă nu chiar doi. E în mod cert că etapa asta e mult mai dură față de cea de selecție”, a spus Florin Iepan la PRESSALERT LIVE.

Acesta a comentat dur pe seama bugetului cerut de Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană. „S-a solicitat 500.000 de euro buget, dar s-a primit mult mai puțin, iar dosarele finale sunt depuse în luna august. Aici am o critică, ei comunică prost chestiile de substrat. Nu sunt foarte transparenți, nici nu sunt foarte mulți bani, e un buget rezonabil, dar aș vrea să știu pe ce se duc cei 500.000 în următoarele luni. Nu poți să ceri o sumă paușală fără să explici ce faci cu ei. Dacă asociația organizează doar evenimente nu e OK. Asta i-am și spus Simonei Neumann în urmă cu trei ani, i-am explicat că ei se ocupă de dosarul de candidatură. Dacă acei bani merg doar pe experți, pliante, e un pic mult, dar poate e o problemă de comunicare. Nu s-a dat suma asta, am înțeles că 800.000 de lei. Mie mi se pare că s-a pierdut cumva în tot procesul acesta, care e de succes, s-a pierdut elementul central, s-a pierdut cultura”, a declarat regizorul timișorean.

Florin Iepan consideră că modul în care se alocă banii pentru evenimente culturale în Timișoara aduc aminte de o epocă ce trebuia să fie de mult timp apusă. „Eu nu mă duc să mă milogesc de funcționari care în proporție de 90% organizează prostii. Sunt câteva proiecte mari care merg bine în Timișoara. Eu afirm azi că jumătate din bani sunt aruncați în Bega. Manifestări la nivelul kitsch-ului Cu OZN-uri care treceau de pe un mal pe celălalt. Unde vrem să ajungem? Suntem organizați cultural după sistemul prim-secretarului din anii ’50, unde alocarea e făcută pe ușa din spate… În condițiile în care vrem să fie Capitală Culturală, Timișoara e singurul oraș mare care nu are o sală de cinema. Timișul nu mai e decât un depozit de nu ştiu ce. Clujul a inaugurat azi a cincea sală de cinema… Avem niște șefi de joc și echipe de slugi în jurul lor. Fac parte doar din mașina de vot. E și vina societății civile… Ai doar oameni foarte ok intelectual, dar în epoca Băsescu au fost prea apropiați de acel regim… Orice primar trebuie să înțeleagă că cultura e împărțită în două sectoare mari, iar unul este sectorul independent – toți oamenii care produc, dar nu sunt angajați la stat.


Produc cel mai mult și valorifică cel mai eficient banul public. La noi au fost gândite instituțiile culturale românești în anii ’50, în plin stalinism, și nu s-a schimbat nimic. La Casa Tineretului mă aștept să văd un bust al lui Stalin în colț…”, a adăugat Florin Iepan.

florin iepan (5)

Întrebat despre numeroasele proiecte și festivaluri care au primit finanțare pentru 2016, Iepan a fost succint și consideră că Timișoara va fi cu adevărat europeană când astfel de evenimente vor fi trecute printr-o comise independentă. „Timișoara are nevoie de un centru de proiecte. În Occident tipul acesta de proiecte se face transparent și pe concurs”, a mai spus Iepan.

Acesta nu o condamnă pe directorul executiv Simona Neumann, dar susține că Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană e lipsită de specialiști în domeniu culturii, unele persoane neimplicate alegând să plece. „Ultima achiziție a Simonei e un bun amic de-al meu Vali Mureșan, are o firmă de IT și e un bun alergător, față de mine, dar nu are nimic în comun cu cultura… Acum o lăsăm cu echipa ei să ducă procesul până la capăt. Dar a apărut această problemă a proprietății. Cine face Capitala? Pe mine mă interesează mai mult ce se întâmplă dacă nu câștigăm. Cu noi cei care ne manifestăm de 15 ani în acest oraș, trupe rock, artiști plastici, asta e întrebarea”, a subliniat cunoscutul documentarist.

Florin Iepan consideră că artiștii locali nu sunt băgați în seamă în multe dintre proiectele organizate de autorități: „Eu m-am săturat să stau pe coridor, cerșești 3.000 de lei și apoi vine nu știu ce șmecher de la nu știu ce instituție și ia 200.000 de euro. Ei au venit pe teritoriul nostru. Nu am intrat noi în politică… Eu vreau de la Primărie, că nu poți sta într-un circ de dimineața până seara, cu confetti, și după ce ăștia și-au strâns sculele Timișoara rămâne la fel. Nu poți organiza cu sute de mii de euro tot felul de event-uri și artiștii timișoreni să nu participe sau să fie marginalizați”.

Despre candidatura Timișoarei acesta a adăugat că „problemele sunt legate de finanțare, dar nu numai. Senzația e că nu avem câteva chestii foarte tari. Timișoara se califica și cu un dosar slab. Nu ne comparăm cu Iașiul. În perioada recentă suntem peste Iași”, și că „poetica aceea demagogică din dosar nu cred că aduce victoria”. Regizorul „Odessei” a avansat o posibilă soluție. „Ce propun eu, mă adresez colegilor din sectorul independent, de la muzicieni la artiști plastici, la companii independente și de teatru, trebuie să punem presiune pe politic, indiferent ce se va întâmpla cu orașul acesta, să cerem un pact pentru sectorul independent, în care să apară aceste instituții de bună practică de distribuție a resursei publice. De exemplu un fond de film, aloci o sumă, lași oamenii din profesie să facă politica editorială și să vezi ce primești din bani puțini”, a concluzionat Florin Iepan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.