„Să mori tu că poți să navighezi pe Internet!” Cum „citesc” știri...

„Să mori tu că poți să navighezi pe Internet!” Cum „citesc” știri pe calculator persoanele nevăzătoare din Timiș și ce proiect inedit a ajuns la final

0
DISTRIBUIȚI

irina stratila

„Să mori tu că poți să navighezi pe Internet!” – aceasta a fost reacția unor studenți în momentul în care Andrei Strătilă, un timișorean nevăzător, s-a pus în fața unui calculator și a început să caute informații pe Internet. Deși pare greu de crezut, persoanele nevăzătoare nu sunt deconectate de la tehnologie: pot să „vizioneze” un film, au cont de Facebook, citesc știri sau se documentează de pe diferite site-uri. Totul cu ajutorul unui soft special creat pentru persoanele cu deficiențe.

Din păcate, deși legea obligă instituțiile publice să accesibilizeze site-urile, prea puține dintre acestea o și respectă. Potrivit statisticilor, la nivel european, doar o treime din website-urile instituțiilor publice sunt accesbilizate. În speranța că lucrurile se vor schimba în zona de vest a țării, în județele Timiș și Arad a fost implementat un proiect finanțat cu bani europeni ce a avut ca scop accesibilizarea paginilor web publice. La finalul proiectului „Un web accesibil pentru toți”, site-urile a 30 de instituții publice din cele două județe pot fi accesate chiar și de persoanele nevăzătoare.


Astăzi, cele mai accesibile site-uri web aparținând autorităților publice din Arad și Timiș au fost și premiate. Astfel, locul întâi a fost ocupat de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș.

„Beneficiara proiectului este comunitatea persoanelor cu deficiențe de vedere din România. Internetul reprezintă și pentru nevăzători sursa cea mai la îndemână pentru a culege informații. Acest proiect a fost implementat cu scopul de a ajuta instituțiile publice din România de a înțelege această nevoie a noastră”, a spus, astăzi, Florin Atimuț, președintele Asociației de Nevăzători Arad.

andrei stratila

De aceeași părere este și Andrei Strătilă, președintele Asociației pentru Integrarea Persoanelor cu Deficiențe, care consideră că acest proiect reprezintă un pas înainte în accesibilizarea a cât mai multe site-uri din țara noastră pentru nevăzători. „Să mori tu că poți să navighezi pe Internet – mi-au spus mai mulți studenți în momentul în care m-au văzut la calculator. După ce le-am explicat cum fac, m-au crezut un mic geniu. Prin acest proiect am captat atenția instituțiilor locale, sper că ne vor acorda mai multă importanță. Le recomand persoanelor nevăzătoare să navigheze mai mult pe Internet”, a spus Andrei Strătilă.

Timișoreanul Andrei Strătilă este unicul toboșar nevăzător din țara noastră. Bărbatul în vârstă de 31 de ani a pășit în lumea întunericului pe când avea 11 ani, din cauza unui accident nefericit, o mașină a intrat în bicicleta cu care se plimba în apropierea casei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.