Satul de POVESTE, cu o singură uliță, peisaje mirifice și localnici ospitalieri....

Satul de POVESTE, cu o singură uliță, peisaje mirifice și localnici ospitalieri. Unde se află și care e cea mai bună perioadă de vacanță FOTO

0
DISTRIBUIȚI

11. Refugiul Stranasa

La aproximativ 100 de kilometri de Arad, pe o creastă a Munţilor Zarandului, se află un sat ascuns de ochii lumii, unde poveştile bunicilor despre lumea de altădată se transformă în realitate. Din localitatea Buteni se desprinde un drum spre comuna Chisindia iar de acolo până la Văsoaia mai sunt 10 kilometri. Până anul trecut, la Văsoaia se ajungea doar pe jos, căci ultima parte a drumului, abruptă, nu putea fi străbătută cu maşina. Anul trecut, asfaltul a ajuns până în mijlocul satului iar accesul este mult mai uşor pentru cei care doresc să se desprindă pentru un sfârşit de săptămână sau chiar pentru mai multe zile de agitaţia oraşului.

Satul cu o uliţă

Într-o zonă de o frumuseţe sălbatică, viaţa sătenilor din Văsoaia e de-a dreptul arhaică, netulburată prea mult de influenţele lumii moderne care au pătruns tot mai mult în mediul rural mai puţin izolat. Cătunul a fost electrificat abia în urmă cu două decenii iar cei aproximativ 60 de locuitori, cei mai mulţi oameni în vârstă, continuă să ducă o viaţă domestică, desfăşurată după anotimpuri şi după ritmul impus de animalele care cresc în ogradă. Creşterea animalelor a fost principala ocupaţie a locuitorilor, aici s-au ţinut şi târguri ale celor mai frumoase animale – mai ales vite şi cai dar şi turme de oi – iar la spectacole de folclor parada portului popular şi autenticele cântece populare au fost întotdeauna la mare cinste. Numărul animalelor e însă tot mai mic căci sătenii, în jur de 60 la număr, nu mai sunt în putere pentru a se ocupa de ele.

10. traseu salase Peisaj de vis şi ospitalitate tradiţională

Satul are în jur de 50 de case, cele mai multe bătrâneşti, grupate pe o singură stradă dar nu foarte apropiate între ele. Există însă şi destule case complet izolate, multe fără gard, ai căror locuitori sunt stăpânii naturii din jur. Apa e luată din câteva fântâni iar pentru animale se mai adună apa de ploaie, telefoane fixe nu există, dar veştile circulă şi chiar localnicii care trebuie să străbată o pădure pentru a ajunge în sat sunt la curent cu „evenimentele” locului. În centrul satului se află biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, ridicată acum mai bine de un veac în locul unei vechi bisericuţe de lemn, iar tradiţiile sunt păstrate cu sfinţenie, de bătrânii satului, oameni cu frică de Dumnezeu. Peisajul este de vis în orice anotimp iar sătenii, peste măsură de ospitalieri, bucuroşi oricând să le treci pragul. Aerul curat, liniştea, mierea de munte şi fructele de pădure, mâncarea proaspătă şi sănătoasă de la sat, luată din grădină şi de la animalele din ogradă dar şi drumul devenit mai accesibil până în acest paradis montan, atrag tot mai mulţi vizitatori, chiar dacă, cel puţin deocamdată, nu se poate vorbi de agroturism.

Trasee turistice

Cei care aleg să stea mai multe zile în zonă, pot face excursii în împrejurimi, la lacul de acumulare şi barajul de la Tauţ, aflat la o distanţă de câţiva kilometri, sau la grota „Casa de piatră”, care are o suprafaţă de aproximativ 100 de metri pătraţi.


De la Văsoaia se mai poate parcurge şi „traseul sălaşelor ţărăneşti” din zonă, care are o lungime de 33 de kilometri, coboară de pe cresta muntelui spre satul Nadăş, străbătând mai multe culmi, cu diferenţe de nivel nu prea mari, şi este accesibil tot anul. Traseul, marcat, poate fi parcurs în două zile, iar refugiul Strănaşa din apropiarea Nadăşului, o fostă casă ţărănească transformată în obiectiv turistic, poate fi un loc de cazare la un preţ modic sau se pot aşeza corturi.
Surse foto – wikipedia, virtualarad.net, claudiumoga.blogspot.ro, photomagazine.ro, un-munte-de-amintiri.blogspot.ro, imm-arad.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.