SCANDALOS Castelul Corvinilor din Hunedoara, pus în umbră de un hotel care...

SCANDALOS Castelul Corvinilor din Hunedoara, pus în umbră de un hotel care se construiește la doi pași. Ce semnal de alarmă trage un arhitect timișorean

0
DISTRIBUIȚI
castelul corvinilor
Foto: Mircea Serban

Castelul Corvinilor din Hunedoara, una dintre cele mai vizitate atracții turistice din România, ar putea fi pus în umbră de un hotel care se construiește chiar în apropierea monumentului. Un arhitect timișorean trage un semnal de alarmă și spune că realizarea acestuia este, din punct de vedere urbanistic, „o violare a peisajului care ar fi trebuit să pună în valoare Castelul Corvinilor, și nu hotelul”.

Imobilul este construit lângă castelul unic în această parte a Europei de familia deputatului PNL de Hunedoara Carmen Hărău, proiectul fiind dur criticat de experții în urbanism. Într-un interviu acordat publicației Hunedoara Liberă, Radu Radoslav, președintele Biroului Teritorial al Regiunii de Dezvoltare Vest al Registrului Urbaniștilor din România, a vorbit despre importanța acestui monument, dar și despre intervențiile care vizează modificarea peisajului din jurul Castelului Corvinilor.

„Orice intervenție în jurul Castelului Corvinilor trebuia făcută cu foarte mare grijă. Făcând parte din Comisia Tehnică de Urbanism și Amenajarea Teritoriului din județul Hunedoara, a venit un proiect pentru un hotel care mi s-a părut foarte înalt și care, din punctul meu de vedere, acoperă monumentul care are valoare mondială. Dreptul meu e să-mi spun opinia și am spus că, din punct de vedere vizual nu este corect. Va fi o imagine neplăcută. Din punct de vedere urbanistic este o violare a peisajului care ar fi trebuit să pună în valoare castelul, și nu hotelul”, a declarat Radu Radoslav.

castelul corvinilor
Foto: Sorin Tipcu

Arhitectul timișorean mai consideră că, în cazul în care hotelul va fi finalizat, turiștii care vor veni să viziteze Castelul Corvinilor vor fi întâmpinați de un peisaj nepotrivit.


Construcția hotelului familiei deputatei Carmen Hărău a început anul trecut. „În anii 50, Castelul a fost pus în umbră de Combinatul Siderurgic și era foarte greu să-l descoperi. Combinatul Siderurigc a fost total demolat, iar după părerea mea trebuiau păstrate câteva obiective din zona industrială. În orice caz, un turist care vine la Castel are un singur drum: cel care vine de la Sântuhalm. Evident că zona trebuia gândită ca un peisaj de valoare cu totul și cu totul deosebită”, este de părere arhitectul timișorean.

Radu Radoslav mai crede că autoritățile ar trebui să facă demersurile necesare astfel încât Castelul Corvinilor să fie inclus pe lista obiectivelor istorice care fac parte din patrimoniul cultural UNESCO. „În România sunt 4-5 obiective de interes mondial. Din păcate, Castelul Corvinilor nu se află în patrimoniul cultural UNESCO și, după părerea mea, alături de operele lui Constantin Brâncuși de la Târgu Jiu, ar trebui să fie. Castelul Corvinilor este deosebit pentru că e unul din cele mai bine păstrate din Europa și asta înseamnă foarte mult pentru apartenența europeană a comunității românești”, conchide arhitectul timișorean.

Castelul Corvinilor a fost ridicat de Iancu de Hunedoara în secolul al XV-lea. Adulţii care doresc să-l viziteze trebuie să scoată din buzunar 20 lei, iar elevii şi studenţii, cinci lei.

HOTEL-HARAU-PRIMA-PAGINA-2-794x346

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.