SCANDALOS Găzduirea unui câine fără stăpân la Danyflor, mai scumpă decât cazarea...

SCANDALOS Găzduirea unui câine fără stăpân la Danyflor, mai scumpă decât cazarea unui student în cămin. Cum plătesc cei care adoptă de la distanță operaţiuni decontate deja de la bugetul local

3
DISTRIBUIȚI

danyflor incendiu 1Deşi la nivel declarativ lupta împotriva înmulţirii maidanezilor este o prioritate, câinii vagabonzi, iubiţi de unii, temuţi de marea majoritate a cetăţenilor, reprezintă o afacere extrem de bănoasă. În acest sens, contractul dintre Primăria Timişoara şi Danyflor este un exemplu de afacere de succes pe banii timişorenilor.

De ce adopţia de la distanţă costă în Timişoara de patru ori mai mult ca în alte oraşe

Nu de puţine ori iubitorii de animale au ridicat problema preţului exagerat perceput de societatea care se ocupă de gestionarea câinilor pentru adopţia de la distanţă. Dacă în oraşe precum Bucureşti autorităţile locale au dat şansa ca maidanezii să poată fi adoptaţi de la distanţă cu sume mai mici de 100 de lei pe lună, luxul de ține în viață un câine timişorean costă 350 de lei. În încercarea de a afla de ce sunt necesari atât de mulţi bani pentru a întreţine un câine, PRESSALERT.ro a solicitat prin inermediul unei cereri în baza Legii 544 justificarea acestui tarif.

Conform informaţiilor primite, acesta cuprinde deparazitare şi vaccinare antirabică obligatorie – 25 de lei, cazare 4,2 lei pe zi, adică 126 de lei pe lună, hrană 4 lei pe zi adică 120 de lei lunar, întreţinere sanitar-veterinară 2 lei pe cap pe zi, adică 56 de lei pe lună, identificarea câinilor pe bază de microcip şi introducerea în baza de date a fiecărui câine 17 lei pe câine, 90 de lei pentru sterilizarea femelelor şi 80 de lei pentru sterilizarea masculilor, îngrijire post-operatorie – 15 lei pe zi pentru un câine.

Astfel, pentru a întreţine de la distanţă un câine, mascul sau femelă, proprietarul plăteşte 302 lei pe lună pentru un câine nesterilizat, 407 lei pentru o femelă sterilizată şi 397 de lei pentru un mascul sterilizat. Din a doua lună proprietarii achită doar suma de 246 lei pe lună, adică costurile pentru cazare şi hrană, tratamentele eventuale care sunt necesare fiind tarifate separat.

Cazarea câinilor mai scumpă decât cea a studenţilor

Trebuie spus că, în condiţiile în care câinii trăiesc în cuşti de câte patru sau cinci, suma facturată de Danyflor pentru cazare este una enormă. Practic, pentru cazarea a cinci câini, Danyflor încasează circa 630 de lei pe lună, sumă care se ridică aproape la valoarea chiriei plătite pe o garsonieră. Pentru comparație, studenţii cazaţi în căminele Universităţii Politehnica din Timişoara achită 100 de lei de persoană pe lună pentru camera cu două paturi şi 95 de lei pentru camera cu patru sau cinci paturi, iar cei ai UVT achită sume cuprinse între 75 şi 100 de lei pe lună, în funcţie de condiţii.

Sterilizarea, o afecere profitabilă

Nu numai atât, dar conform datelor oferite de Direcţia de Mediu, cei care adoptă de la distanţă câini trebuie să achite costurile aferente sterilizării animalelor, deşi în baza altui răspuns primit de la Direcţia de Mediu, se arată că sterilizarea animalelor e decontată de la bugetul local, de unde rezultă că Danyflor încasează bani de două ori pe aceeaşi operaţiune, cu acceptul Consiliului Local Timişoara, care a semnat contractul cu Danyflor având cunoştinţă de aspectele de mai sus, prezentate în caietul de sarcini în baza căruia a fost câştigată licitaţia.

2016, fără plăţi la Danyflor.


2015, an cu viramente record

În 2014, Primăria Timişoara a semnat cu Danyflor un contract pentru gestionarea populaţiei canine. Valoarea contractului era de 3,5 milioane pentru trei ani, însă doar în 2015 PMT a achitat către Danyflor servicii în valoare de 1,7 milioane de lei. După cum se arată în răspunsul primit de PRESSALERT.ro la o cerere în baza Legii 544, în anul 2016 PMT nu a plătit niciun leu pentru serviciile prestate de Danyflor, nici măcar pentru cazarea şi hrana câinilor, lucru care ar putea explica decizia edilului Nicolae Robu de a da liber la eutanasierea câinilor. Practic, după semnarea deciziei nu mai puţin de jumătate din cei 580 de câini din adăpost au fost adoptaţi de la distanţă, costurile cu hrana şi cazarea fiind suportate de noii proprietari.

Totuşi, Danyflor a încasat facturi restante de pe anul 2015 în valoare de aproape 400.000 de lei, astfel că suma totală achitată de PMT pentru anul 2015 se ridică la 2,1 milioane de lei, mai bine de jumătate din valoarea contractului semnat pentru trei ani. Mai trebuie spus şi că, înainte de semnarea contractului cu Danyflor, şeful Direcţiei de Mediu, Adrian Bere, şi primarul Nicolae Robu declarau că numărul câinilor fără adăpost de pe străzile din Timişoara se ridică la 2.500 – 3.000. În condiţiile în care la semnarea contactului în adăpostul Danyflor erau circa 400 de câini şi acum sunt 580, iar străzile sunt libere de animale, se pune problema unde sunt restul maidanezilor din Timişoara.

rasouns 2

raspuns caine

3 COMENTARII

 1. Bravo, in sfarsit cineva se ocupa de aceste investigatii serioase. Bineinteles, numai Pressalert are vointa si capacitatea sa dezvolte aceste investigatii si sa le duca pana in panzele albe. Am urmarit acest site de un an, zilnic si sincer sunt foarte impresionat de acest devotament. Tineti lucrurile tot asa, sau chiar mai bine.

 2. Este foarte clar faptul ca hingherii asistati de primarul robu si consiliul local FURA de la buget si din buzunarele celor care adopta la distanta in Timisoara. Sa nu cumva sa va inchipuiti ca primarul robu si consilierii nu isi primesc partea la afacere. Din cei aproximativ 800.000 de euro alocati de la bugetul local NIMIC NU A AJUNS VREODATA LA CÂINII AIA.
  Este de notorietate faptul ca si apa este prea scumpa si ca urmare cainii in Danyflor nu primesc nici macar apa!!!!!
  Banii, absolut toti, pana la ultimul leu/cent/euro sunt FURATI si impartiti frateste de catre hingheri si primar si consilieri

 3. Să nu exagerăm… primesc apă câinii până la ţarcul cărora ajunge furtunul… iar Patrocle e în cea mai apropiată boxă de robinet… 😉 (asta e criptic dar cei care ştiu vor pricepe, ceilalţi nah…)
  Primarul săracu’ nu e părtaş la furtişag, e incapabil să priceapă şi să se preocupe de aşa ceva şi încă, suma e infimă pentru el însă o donaţie campaniei pletei „albastre” e binevenită.
  Şi Doamne, consilierii… sunt complet aerieni… precum o păpuşă trasă de sfori deasupra realităţii dure…
  Raportat la sumele în cauză primarul şi consilierii sunt sfinte fecioare… haita e situată puţin mai jos… nocturnă şi absconsă, canide degenerate deghizate precum lupul cu blana de oaie pusă pe spinare…

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.