Semnal de alarmă tras de medici, la Timișoara: „A crescut numărul cazurilor...

Semnal de alarmă tras de medici, la Timișoara: „A crescut numărul cazurilor de cancer de colon, după Revoluție”. Care este motivul

0
DISTRIBUIȚI

bolnav cancer

Tot mai mulți români diagnosticați cu cancer de colon, după Revoluția din anul 1989. Aceasta este concluzia trasă de mai mulți medici care participă, în aceste zile, la Timișoara, la Congresul Național de Coloproctologie. Motivul? În ultimii 25 de ani s-a schimbat stilul de viață, dar și alimentația românilor. Tocmai de aceea, doctorii ne recomandă să avem grijă ce mâncăm și să facem cât mai mult sport, pentru a preveni anumite tipuri de cancere.

„A crescut de trei ori incidența cancerului de colon, de la Revoluție încoace. Acest lucru este valabil și în cazul bolilor inflamatorii. Calitatea vieții este afectată de schimbarea alimentației și a stilului de viață. Factori de mediu precum alimentația, poluarea, sau îmbătrânirea populației au dus la creșterea patologiei colorectale. Este important pentru organism să facem cât mai multă mișcare, devenim tot mai comozi. Acum, copiii fac sport mai mult virtual”, a declarat, astăzi, medicul Marcel Tanțău, președinte al Societății Române de Coloproctologie.

Potrivit statisticilor, cancerul colorectal este al doilea tip de cancer ca incidență și mortalitate în România.


Medicii recomandă persoanelor cu vârsta peste 50 de ani să realizeze, anual, o colonoscopie care se efectuează gratuit și cu ajutorul căreia pot fi diagnosticate precoce cancerele colorectale.

Pentru a-i trata mai eficient pe pacienți, aproximativ 350 de specialiști români se află, în aceste zile, la Timișoara pentru a lua lecții de la experți din întreaga lume, promotori de noi tehnici chirurgicale și metode de tratament. Prezent la congres, medicul Irinel Popescu, șeful Clinicii de chirurgie și transplant hepatic de la Institutul Fundeni din București, a atras atenția asupra faptului că este nevoie de o supraspecializare a medicilor. „Lucrurile au devenit mai sofisticate, tehnologiile avansează. Astfel, tendința de la specializare la supraspecializare e una naturală. Aceștia sunt medicii viitorului, pentru ca populația să beneficieze de chirurgi din ce în ce mai calificați, supraspecializați”, a subliniat Irinel Popescu.

Ieri, în timpul unui curs practic organizat în cadrul Congresului Național de Coloproctologie, a avut loc și o transmisiune live a unei operații de rezecție de rect, laparoscopic, realizată cu robotul chirurgical de ultimă generație de la Spitalul Județean Timișoara, efectuată de către Roberto Bergamaschi, șeful Diviziei de Chirurgie Colorectală din cadrul Universității Stony Brook din New York și expert în chirurgia colorectală minim invazivă – laparoscopică și robotică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.