Sforăiți? Medicii timișoreni ne recomandă să ne tratăm tulburările de somn, care...

Sforăiți? Medicii timișoreni ne recomandă să ne tratăm tulburările de somn, care ne pot afecta viața. De ce este vital să le identificăm

0
DISTRIBUIȚI

insomnie
„Un somn bun este un vis realizabil” – acesta este sloganul unei campanii de informare și conștientizare a importanței tratării tulburărilor de somn care ne pot afecta viața. Campania este organizată la Timișoara, în perioada 14 – 18 martie, cu ocazia Zilei Mondiale a Somnului. Potrivit statisticilor, peste un milion de români suferă de tulburări ale somnului, dintre care doar aproximativ 5.000 sunt diagnosticați. Acesta este și motivul pentru care medicii timișoreni au luat decizia de a organiza un astfel de eveniment.

Prin urmare, în această săptămână, în cadrul campaniei vor avea loc mai multe acțiuni inedite. Mâine este programat un curs dedicat medicilor de familie, vineri, 18 martie, este organizată Ziua Porților Deschise la Laboratorul de Somn al Clinicii CardioPrevent, fiind organizate testări demonstrative somnografice, iar vineri și sâmbătă au loc proiecții informative și educative la Iulius Mall Timișoara, fiind acordate și cinci diagnosticări poligrafice gratuite.

Potrivit organizatorilor, campania își propune să atragă atenția asupra tulburărilor de somn, cu mesajul că acestea pot fi ameliorate, dacă sunt identificate.


Tulburările somnului reprezintă un factor de risc major privind accidentele rutiere, hipertensiunea arterială, atacurile ischemice cerebrale sau scăderea libidoului. Dintre cele peste 80 de boli ale somnului, sindromul de apnee în somn este cel mai frecvent întâlnit. Apneea este întreruperea respirației în timpul somnului pentru cel puțin zece secunde. În România se estimează că sunt 550.000 adulți apneici.

“Este adevărat că apneea poate să ducă la moarte subită în timpul somnului. Acest lucru se întâmplă însă mai rar. Mult mai frecvent se întâmplă ca persoanele să facă hipertensiune nocturnă, care ulterior devine diurnă și rezistentă la medicație. Din cauza asta începe să sufere inima. Cei care au apnee au o scădere a rezistenței la diabet. De asemenea, suferă partea metabolică și cea neurologică. Din cauza lipsei de somn poți să devii depresiv”, atrage atenția medicul Ștefan Mihăicuță, membru al Societății Române de Pneumologie.

Doctorii semnalează faptul că somnul este la fel de important ca dieta sau exercițiile fizice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.