Timișoreanul Horia Colibășanu, ascensiune pe o rută din Himalaya care nu a...

Timișoreanul Horia Colibășanu, ascensiune pe o rută din Himalaya care nu a mai fost urcată niciodată. Incredibil cât este rata de mortalitate pe Muntele Manaslu

0
DISTRIBUIȚI

horia colibasanu

Horia Colibășanu a plecat, astăzi, spre Nepal, în Himalaya, cel mai mare lanț muntos din lume. De data aceasta, timișoreanul și-a propus să cucerească Muntele Manaslu (8.163 metri), unul dintre cei mai periculoși munți de 8.000 de metri din lume, pe o rută nouă pe fața nordică a acestuia ce n-a mai fost urcată niciodată.

Așa cum ne-a obișnuit, ascensiunea lui Horia Colibășanu se va face fără utilizarea oxigenului artificial, considerat doping, și fără șerpași, așa cum utilizează expedițiile comerciale și turiștii. Muntele Manaslu este deosebit de periculos, având o rată de mortalitate de 9,9%, de trei ori mai ridicată decât pe Everest (8.848 metri), cel mai înalt și promovat munte din lume. Acesta este și motivul pentru care, din zecile de expediții anunțate în acest sezon de primăvară în Himalaya, doar două echipe aveau ca proiect o tentativă de rută nouă de 8.000 metri: Peter Hamor (Slovacia) și Horia Colibășanu (România) – pe fața nordică a Mt.


Manaslu, respectiv echipa Ueli Steck (Elveția) și David Göttler (Germania) – pe fața sudică a Mt. Shisha Pangma (8.027m).

„Ne aflăm la șase decenii distanță de primele ascensiuni reușite ale celor mai înalți munți ai lumii. În zilele noastre, doar stilul în care urci mai poate aduce valoare alpinismului mondial”, a declarat Horia Colibășanu. Deși șansele de succes sunt mici în astfel de proiecte, timișoreanul se simte pregătit psihic și fizic pentru ceea ce el califică „cel mai provocator și dificil proiect” al său din ultimii 18 ani, de când practică alpinismul de altitudine.

horia_colibasanu_21-1024x576

Expediția va debuta la finalul lunii martie și se va încheia la finalul lunii mai, odată cu închiderea sezonului de ascensiuni de primăvară din Himalaya. Horia Colibășanu a urcat cu succes Muntele Manaslu în 2006, pe ruta standard, avându-l atunci ca partener de coardă pe spaniolul Iňaki Ochoa de Olza.

Horia Colibășanu este alpinist pur, se cațără fără oxigen artificial (în butelii) și fără șerpași/ghizi de altitudine (experți care ghidează clienți, cară echipamentul, echipează traseul și preiau riscuri). Timișoreanul are cele mai multe vârfuri de 8.000 de metri atinse din România, șapte, printre care se numără K2 (8.611m), Annapurna (8.091) și Dhaulagiri (8.167m), aflate în Top 5 vârfuri de 8.000 de metri mortale din lume.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.