Un medic timișorean avertizează: „Cancerul la sân la femeile din mediul rural...

Un medic timișorean avertizează: „Cancerul la sân la femeile din mediul rural este descoperit în stadii avansate”. Ce recomandări fac doctorii și ce spun statisticile

0
DISTRIBUIȚI

bolnav cancer

Semnal de alarmă tras de un medic timișorean: majoritatea femeilor cu cancer la sân care trăiesc în mediul rural sunt diagnosticate cu această boală cruntă abia în stadii avansate. Motivul? Femeile vin la medic doar în momentul în care apar simptome vizibile, și nu-și fac controale periodice, așa cum recomandă doctorii.

„Cancerul la sân la femeile din mediul rural este descoperit în stadii avansate. Femeile se adresează medicului atunci când apare o durere, sânul sângerează, este foarte infectat. Asta e situația în mediul rural, din păcate”, a semnalat Cristina Oprean, medic oncolog în cadrul Spitalului OncoHelp. Totuși, în ultimii ani, doctorul timișorean a observat că tot mai multe femei, mai ales din mediul urban, cu un nivel al educației ridicat, vin la controale periodice, pentru că sunt mai bine informate sau pentru că sunt speriate, deoarece cunosc cazuri în familie sau cunoștințe cu cancer. Astfel, cancerul este descoperit în stadii incipiente.

Potrivit statisticilor, în România, una din cinci femei află că are cancer mamar atunci când boala este deja în stadiul II și III.


În ceea ce privește cancerul ovarian, în majoritatea cazurilor diagnosticarea se face într-un stadiu avansat al maladiei. Descoperite la timp, atât în cancerele de sân, cât și cele de ovar se poate interveni mai eficient, iar șansele de supraviețuire sunt mai mari. În cazul în care boala este diagnosticată la timp, în stadiul I, rata de supraviețuire poate ajunge la 80-90% în cazul cancerului la sân, respectiv 93% în cancerul de ovar.

Specialiștii atrag atenția asupra faptului că efectuarea controalelor periodice este principala măsura care trebuie luată pentru a ne proteja sănătatea. Astăzi, mai mulți specialiști cu experiență în oncologie și-au dat întâlnire la Timișoara, pentru a discuta despre această boală cruntă, tratamente și pentru a le încuraja pe femei să meargă la medic, în cadrul conferinței „Dialoguri pentru viață: Sănătatea feminină și Oncologia”.

„Cancerul de sân, dar și cel de col uterin, sunt două boli parșive, nu dau semne de la început, ci doar când boala este în stadiu avansat. Este important ca femeia să știe să facă o autopalpare a sânului și dacă descoperă ceva ciudat, să meargă la medic. De asemenea, le recomandăm să-și facă un consult ginecologic o dată pe an”, spune Roxana Scheușan, medic oncolog.

În județul Timiș există aproximativ 20.000 de pacienți cu cancer. Anual sunt diagnosticați între 2.600 și 2.800 de cazuri noi în județul nostru. Asta în condițiile în care în Timiș avem doar 20 de medici oncologi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.