Unul dintre cei mai populari artiști din Caraibe, în concert la Timișoara....

Unul dintre cei mai populari artiști din Caraibe, în concert la Timișoara. Când are loc evenimentul

0
DISTRIBUIȚI

3. belo

Francofonia şi valorile acesteia, care presupun schimburi şi intersectări culturale, libertate, solidaritate, toleranţă într-o lume pluralistă şi deschisă, este sărbătorită în fiecare am în luna martie, după ce, la 20 martie 1970, a luat fiinţă agenţia care a devenit ulterior Organizaţia Internaţională a Francofoniei (OIF). Aceasta îi spijină pe francofoni, promovează limba franceză şi relaţiile de cooperare între cele 80 de state şi guverne membre OIF, printre care şi România şi a decis ca ziua de 20 martie să fie Ziua Internaţională a Francofoniei.

În cadrul manifestărilor dedicate francofoniei, artistul haitian Bélo (Murat Jean Bélony) şi trupa sa, consideraţi un veritabil fenomen muzical în Haiti şi Caraibe, vor face un turneu în România, care va începe la Timişoara. BÉLO şi trupa sa vor susţine luni seara, de la ora 20,00, un concert la cafeneaua Zai Aprés Café de pe strada Mercy, oferind spectatorilor muzică pe ritmuri de soul, reggae, jazz şi muzică tradiţională haitiană (rara).

Născut în 1979 în Haiti, Bélo este autor, compozitor şi interpret.


Autodidact, fără noţiuni muzicale, începe să cânte la chitară şi să asculte muzică, printre preferaţii săi numărându-se Bob Marley, Tracy Chapman, Buju Banton sau Richard Bona. Cu răbdare şi mult studiu, a devenit una din cele mai cunoscute voci din Haiti. În 2005 a înregistrat primul album, „Lakou trankil”, abordând probleme ţării sale într-un stil între reggae şi raga, cu influenţe de soul. Albumul i-a adus un prim succes în Haiti şi în Antilele franceze, iar în urma concursului radiourilor francofone „Radiofffonies” a fost clasat printre cei mai buni 20 de artişti francofoni, în anul următor primind premiul „Découvertes” al Radio France Internationale. În 2008 şi-a lansat cel de-al doilea album, „Références”, cu mai mult jazz şi ritmuri tradiţionale haitiene, textele reluând problemele din ţara sa, iar trei ani mai târziu a lansat al treilea album, „Haiti Debout” (Ridică-te Haiti!), care se doreşte a fi un purtător de speranţă după cutremurul care a lovit ţara sa la începutul anului 2010 şi care l-a marcat profund. În acelaşi an a susţinut foarte multe concerte în Statele Unite ale Americii şi în Europa dar şi în ţara sa, în beneficiul refugiaţilor. A încercat totodată să înfiinţeze o şcoală de muzică în Haiti, pornind de la gândul că el n-a avut şansa de a fi fost învăţat de cineva să citească o partitură.

În România, Bélo va mai concerta la Craiova, Piteşti şi Bucureşti, turneul din România fiind organizat de ambasada Franţei, Institutul Francez şi OIF.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.