Vestigiile coloșilor industriali DISPĂRUȚI din Timișoara, în centrul unui proiect inedit. Când...

Vestigiile coloșilor industriali DISPĂRUȚI din Timișoara, în centrul unui proiect inedit. Când puteți vedea „Poveștile fabricilor”

0
DISTRIBUIȚI

fabrici expozitie

În cadrul proiectului interdisciplinar „Poveştile fabricilor” propus de istoricul Aymeric Jeudy şi fotograful Floriane Spinetta, Institutul Francez din Timişoara a invitat-o pe aceasta din urmă în oraşul de pe Bega, unde, timp de câteva zile, artista a vizitat, împreună cu studenţi de la Facultatea de Arhitectură şi Urbanism şi Facultatea de Artă şi Design mai multe fabrici şi a lucrat cu ei într-un workshop, pentru a readuce în atenţia publicului aceste vechi şi preţioase vestigii ale industriei locale de altă dată.

Clădirile industriale au reprezentat un element central al vieţii oraşului, au animat viaţa cotidiană timp de două secole şi au modelat un peisaj urban aparte care merită păstrat şi pus în valoare.


Oraş cosmopolit, aflat la graniţa teritoriilor stăpânite de Habsburgi, apoi a Imperiului Austro-Ungar şi după primul război în vestul regatului României Mari, Timişoara a avut o tradiţie comercială în lumea europeană încă din secolul al XVIII-lea, iar viaţa industrială a avut drept consecinţă edificarea unui patrimoniu arhitectural remarcabil, unic în România, care în alte părţi ale lumii a dispărut cu totul.

Renaşterea urbană generată de mutaţiile economice constituie un veritabil subiect de studiu, abordarea patrimonială aflându-se în centrul reflecţiilor mai ales în ce priveşte viitorul acestor clădiri care au fost odinioară centre industriale. Cuvintele care sunt auzite în rândul decidenţilor sau al investitorilor sunt demolare, conservare ori reutilizare iar Timişoara, cu cartierele sale vechi, poate oferi posibile soluţii pentru această dilemă. Proiectul „Poveştile fabricilor” îşi propune să se aplece tocmai asupra perspectivelor lăsate de acest patrimoniu industrial, cu atelierele, depozitele sau fabricile care au mai rămas după ce acestea şi-au încetat sau reorganizat activitatea.

Expoziţia de grup organizată cu acest prilej (fotografie, video, desen, instalaţie) va fi deschisă pentru public în perioada 8 – 22 martie în centrul Cultural Ambasada, iar vernisajul va avea loc în 8 martie, ora 18.00, în prezenţa artistei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.