Zeci de incubatoare de ultimă generație pentru micuții născuți prea devreme vor...

Zeci de incubatoare de ultimă generație pentru micuții născuți prea devreme vor sosi la Timișoara. De când nu au mai fost achiziționate astfel de aparate

0
DISTRIBUIȚI

prematur

Mai multe șanse la viață pentru micuții care vin pe lume prea devreme în maternitățile de stat din Timișoara. Ministerul Sănătății a anunțat, ieri, că a fost lansat programul „Mama și copilul”, în cadrul căruia toate unitățile spitalicești din țară vor fi dotate cu incubatoare. La Timișoara vor urma să sosească zeci de astfel de echipamente medicale de ultimă generație, atât la Maternitatea „Bega” din cadrul spitalului județean, cât și la Maternitatea „Odobescu” de la Spitalul Municipal Timișoara.

Marius Craina, directorul unității medicale, dar și medic ginecolog la Maternitatea „Bega”, ne-a declarat că, în acest moment, în secția de neonatologie sunt șapte incubatoare, care au fost cumpărate în anul 2007.


„Pentru noul program al Ministerului Sănătății am solicitat un număr de zece incubatoare. Este bine că se dorește achiționarea lor, pentru că neonatologia este unul dintre sectoarele cele mai complexe din medicină și necesită aparatură de ultimă generație. Faptul că discutăm de nou-născuți de la 500 de grame în sus necesită competență medicală și aparatură de ultimă generație. Sunt două criterii vitale: să ai oameni care să știe să se ocupe de acești nou-născuți prematuri și aparatura performantă care este utilizată în astfel de cazuri”, ne-a spus Marius Craina.

De aceeași părere este și Gabriela Olariu, șeful secției de Neonatologie de la Maternitatea „Odobescu”. Medicul ginecolog declară că a solicitat Ministerului Sănătății cinci incubatoare de înaltă performanță, necesare pentru copiii care cântăresc doar câteva sute de grame, zece incubatoare de performanță medie și zece paturi încălzite pentru bebeluși. „Ultimele incubatoare au fost achiziționate în 2004 și 2008, sunt uzate moral și trebuie înlocuite. Noi avem, în acest moment, 32 de incubatoare, dar aceste aparate de stil vechi nu sunt foarte potrivite copiilor cu greutate mică, aceștia au nevoie de incubatoare de înaltă performanță”, a precizat Gabriela Olariu.

Potrivit Ministerului Sănătății, programul „Mama și Copilul” va asigura necesarul de 597 de incubatoare. Aparatele ar urma să coste peste 7,3 milioane de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.