Alpinistul timișorean Horia Colibășanu, o primă încercare de a cuceri Muntele Manaslu...

Alpinistul timișorean Horia Colibășanu, o primă încercare de a cuceri Muntele Manaslu din Himalaya pe un traseu nou. Ce l-a împiedicat să continue ascensiunea

0
DISTRIBUIȚI
Alpinistul timișorean Horia Colibășanu
Alpinistul timișorean Horia Colibășanu

Alpinistul timișorean Horia Colibășanu, care are cele mai multe vârfuri de 8.000 de metri atinse din România, încearcă să cucerească Manaslu din Himalaya, unul dintre cei mai periculoși munți din lume, pe o rută care nu a mai fost urcată niciodată. Horia Colibășanu a plecat spre Nepal la sfârșitul lunii martie, iar ieri a urcat din tabăra de bază în cea superioară, la 5.500 metri altitudine. După ce au înnoptat în această tabără, Horia și colegul său, Peter Hamor, au fost nevoiți să coboare, astăzi la prima oră, în tabăra de bază, ascensiunea fiind imposibilă.


De vină fiind vântul puternic de pe Manaslu, de 50 km/h.

„Horia a anunțat prin telefonul cu satelit că așteaptă liniștirea vântului pentru a urca din nou”, scriu pe Facebook cei care administrează pagina alpinistului timișorean. Horia Colibășanu a reușit ascensiunea Muntelui Manaslu (8.163 metri) în urmă cu zece ani, însă pe ruta standard. Horia și Peter au de gând să încerce o rută nouă spre vârf, pe fața nordică.

muntele manaslu

Expediția pe Muntele Manaslu se va finaliza la sfârșitul lunii mai, odată cu închiderea sezonului de ascensiuni de primăvară din Himalaya. Muntele Manaslu este deosebit de periculos, având o rată de mortalitate de 9,9%, de trei ori mai ridicată decât pe Everest (8.848 metri), cel mai înalt și promovat munte din lume.

Horia Colibășanu este alpinist pur, se cațără fără oxigen artificial (în butelii) și fără șerpași/ghizi de altitudine (experți care ghidează clienți, cară echipamentul, echipează traseul și preiau riscuri). Timișoreanul are cele mai multe vârfuri de 8.000 de metri atinse din România, șapte, printre care se numără K2 (8.611m), Annapurna (8.091) și Dhaulagiri (8.167m), aflate în Top 5 vârfuri de 8.000 de metri mortale din lume.

manaslu

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.