Arheologii din vestul țării, în RĂZBOI cu vânătorii de comori. Cum le...

Arheologii din vestul țării, în RĂZBOI cu vânătorii de comori. Cum le permite legislația oportuniștilor să se aleagă cu artefacte

0
DISTRIBUIȚI

1. masa rotunda

Numărul din ce în ce mai mare al persoanelor care deţin detectoare de metal şi frecvenţa crescândă şi alarmantă a descoperirii de artefacte care provin din situri arheologice, în condiţiile în care legislaţia în domeniu este extrem de ambiguă, a mobilizat arheologi din mai multe judeţe, care, la iniţiativa Direcţiei pentru Cultură Timiş, s-au reunit la Timişoara pentru a dezbate acest subiect, considerat unul de vulnerabilitate naţională în protejarea patrimoniului arheologic.

„Căutătorii de comori”

Principala problemă cu care se confruntă arheologii este aceea că posesorii unor astfel de detectoare, chiar dacă deţin autorizaţii eliberate de inspectoratele de poliţie pentru acest „hobby”, au devenit un fel de „căutători de comori” ai zilelor noastre şi, fără să aibă o pregătire de specialitate, efectuează, de cele mai multe ori, săpături neautorizate şi predau obiectele găsite muzeelor prezentându-le drept descoperiri întâmplătoare, în schimbul unei recompense de 30-45% din valoarea care se stabileşte pentru respectivul obiect. Legislaţia a rămas mult în urma tehnologiei, un detector de metale poate fi achiziţionat în prezent cu cel mult 500 de euro şi numărul celor care au obţinut autorizaţii a crescut spectaculos în ultimul deceniu. Cea mai mare nemulţumire a arheologilor este că astfel de artefacte sunt scoase din situri arheologice după o căutare deliberată şi în lipsa unor săpături sistematice, făcute de specialişti, informaţia din spatele lor se pierde.

2.<br /><p>
<!-- /78947875/Pressalert-InArticle1 -->
<div id='div-gpt-ad-1516626384607-0' style=


masa rotunda" width="640" height="426" srcset="https://www.pressalert.ro/wp-content/uploads/2016/04/2.-masa-rotunda-640x426.jpg 640w, https://www.pressalert.ro/wp-content/uploads/2016/04/2.-masa-rotunda-768x511.jpg 768w, https://www.pressalert.ro/wp-content/uploads/2016/04/2.-masa-rotunda.jpg 828w" sizes="(max-width: 640px) 100vw, 640px" />

Multe obiecte, care au valoare ştiinţifică, de informaţie, nu prezintă interes pentru nespecialişti şi sunt abandonate, fără să poată exista un control, căci „arheologii” amatori nu semnalează niciodată un sit arheologic, tocmai pentru a putea susţine că descoperirea a fost „întâmplătoare”, lucru permis de actuala legislaţie. În Timiş, printre siturile arheologice vandalizate se numără cetatea medievală de pământ de la Maşloc sau biserica de la Mănăştiur dar în alte judeţe s-au descoperit tezaure într-o necropolă dacică, două morminte geto-dacice, foarte rare, care au fost distruse iar obiectele şi-au pierdut din semnificaţia lor istorică, fiind scoase din context. Există, de asemenea, foarte multe situri necunoscute, mai ales în zonele muntoase, astfel încât doritorilor de recompense nu le e greu să ascundă provenienţa reală a unor obiecte. Multe artefacte nici nu sunt predate, ci comercializate pe piaţa neagră sau în mediul online.

Prima lege abrogată

La nivelul Uniunii Europene nu există o legislaţie unitară pentru detectoarele de metale dar în ţările în care folosirea acestora este mai permisivă toate siturile arheologice sunt cartate, există baze de date foarte bine puse la punct şi nu există riscul de a se folosi aceste detectoare în ariile de patrimoniu protejat. În România, în decembrie 1989, prima lege abrogată de guvernul Roman a fost cea a patrimoniului, iar în anii care au urmat, bunuri de mare valoare au fost trecute peste graniţă fără nici o restricţie şi fără vreo evidenţă. O nouă legislaţie pentru protejarea patrimoniului a fost elaborată abia în anul 2000 dar şi aceea e ambiguă, cu proceduri învechite, poliţia de patrimoniu a fost relativ târziu înfiinţată iar constituirea unei baze de date a patrimoniului este în fază incipientă.
Întâlnirea arheologilor de la Timişoara s-a finalizat cu întocmirea unei note de fundamentare care va fi trimisă Ministerului Culturii pentru modificarea legislaţiei privind patrimoniul naţional arheologic.

Foto: Constantin Duma

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.