Celula teroristă care a organizat atacurile de la Paris și Bruxelles plănuia...

Celula teroristă care a organizat atacurile de la Paris și Bruxelles plănuia un atentat și la Campionatul European de fotbal

0
DISTRIBUIȚI

TOPSHOTS-FRANCE-MEDIA-POLICE

Mohamed Abrini, unul din suspecții-cheie în atentatele de la Paris și Bruxelles, ‘bărbatul cu pălărie’ arestat vineri în capitala belgiană, le-ar fi declarat anchetatorilor că celula sa jihadistă intenționa să lovească din nou Franța în timpul campionatului european de fotbal ce va fi găzduit de această țară, scrie cotidianul francez Libération, preluat de La Libre Belgique.

Duminică, Parchetul federal al Belgiei a comunicat că deține informații potrivit cărora celula jihadistă responsabilă pentru atentatele din 22 martie de la Bruxelles plănuia de fapt un nou atac la Paris, dar a intrat în criză de timp. „Parchetul federal confirmă că din mai multe elemente ale anchetei a reieșit că obiectivul grupării teroriste era de a ataca din nou Franța și că au fost luați prin surprindere de faptul că ancheta avansa foarte repede și prin urmare au decis în cele din urmă să acționeze de urgență la Bruxelles”, a explicat Parchetul, într-un scurt comunicat.

Potrivit informațiilor obținute de cotidianul Libération, Mohamed Abrini le-ar fi declarat anchetatorilor belgieni că planul inițial era de ‘a trece la acțiune în timpul campionatului european de fotbal, organizat de Franța între 10 iunie și 10 iulie’.

Veridicitatea acestor informații nu a putut fi confirmată deocamdată, Parchetul federal belgian, contactat luni de agenția Belga, nedorind să comenteze pe marginea lor.


„Nu vom face niciun comentariu privind eventuale ținte’, a declarat purtătorul de cuvânt Thierry Werts.

Potrivit unei surse de poliție intervievate de Libération, ‘nu constituie o informație în premieră faptul că teroriștii doreau să lovească în timpul lui EURO 2016’. ‘Forțele de securitate elaborează în permanență scenarii de atac și măsuri de răspuns. Dacă afirmațiile lui Abrini sunt exacte, aceasta pur și simplu confirmă definitiv faptul că Belgia este o bază operațională care trebuie supravegheată și mai intens. Rețelele și celulele jihadiste se intersectează și se recompun în permanență pe teritoriul Belgiei în ultimii zece ani’, a declarat sursa citată de Libération.

Cotidianul francez mai scrie că anchetatorii belgieni ar fi descoperit un nou fișier audio pe calculatorul lui Ibrahim El Bakraoui, găsit în apropierea adresei de pe strada Max Roos de unde atacatorii kamikaze de pe aeroportul din Bruxelles au comandat un taxi în dimineața atentatelor.

Conform informațiilor publicației franceze, pe înregistrare unul dintre frații El Bakraoui „discută, cu întreruperi frecvente, timp de mai multe minute cu un comanditar prezent în Siria’, făcând un fel de „brainstorming” și menționând diferite ținte posibile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.