Ciuhandu, Orza, Cojocari și alți opt angajați ai Primăriei Timișoara, trimiși în...

Ciuhandu, Orza, Cojocari și alți opt angajați ai Primăriei Timișoara, trimiși în judecată de DNA pentru finanțarea ilegală a echipei de fotbal Politehnica Timișoara cu 31,6 milioane lei

1
DISTRIBUIȚI
gheorghe ciuhandu 05_resize
Gheorghe Ciuhandu. Foto: arhivă personală

DNA a anunțat, astăzi, trimiterea în judecată a lui Gheorghe Ciuhandu, fost primar al Timișoarei, a fostului viceprimar și actual consilier local, Adrian Orza, a secretarului primăriei Ioan Cojocari, alături de Miuţ Nicuşor Constantin, Staia Martin, Munteanu Mirel Florin, Pintilie Alina, Dumitru Delia Ileana, Mihalache Teodora Violeta, Dimitriu Mariana și Haracicu Smaranda Maria în dosarul ce investighează finanțarea ilegală a echipei de fotbal Politehnica Timișoara a lui Marian Iancu.

În cursul anului 2008, inculpatul Ciuhandu Gheorghe, la acea dată primar al Municipiului Timișoara și inculpatul Cojocari Ioan, secretar al Consiliului Local Timișoara, uzând de prerogativele conferite de funcțiile ce le îndeplineau, au încălcat normele legale în vigoare ce reglementează posibilitatea virării unor sume de bani de la bugetul Consiliului Local Timișoara în contul S.C. Politehnica Timișoara S.A. (fostă S.C. Fotbal Club Timișoara S.A., fostă S.C. Politehnica 1921 Știința Timișoara & Invest S.A.).
În acest context, edilul, împreună cu inculpații Dumitru Delia-Ileana, Haracicu Smaranda Maria și Mihalache Violeta-Teodora, a semnat un „Contract de asociere”, în baza căruia a fost alocată anual, pe o perioadă de 3 ani, suma de 9.000.000 lei, „pentru sprijinirea echipei de fotbal Politehnica Știința Timișoara”, iar secretarul Consiliului Local Timișoara a avizat pentru legalitate H.C.L.


nr. 127/2008 în baza căreia era alocată anual suma menționată mai sus. De fapt, prin această conduită nu se urmărea “sprijinirea” activităţii sportive, întrucât banii intrau direct în contul S.C. Politehnica 1921 Ştiinţa Timişoara & Invest S.A., ci „sprijinirea” efectivă a acestei firme pentru redresarea financiară, împrejurare dovedită şi de faptul că, după încetarea finanţării de către Consiliul Local Timişoara şi Consiliul Judeţean Timiş, în anul 2011 S.C. Politehnica 1921 Ştiinţa Timişoara & Invest S.A. a intrat în insolvenţă, în lipsa sumelor necesare desfăşurării în continuare a activităţii. Datoriile restante erau cunoscute de factorii de decizie din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara, atât la data semnării contractului de asociere, cât şi la momentul semnării actelor adiţionale de prelungire a acestuia pentru următoarele perioade bugetare, cum rezultă din actele de la dosar. Potrivit Legii sponsorizării, acordarea unei sume de bani unei persoane juridice de drept privat ce are scop lucrativ și urmărește obținerea unui profit nu se putea efectua cu titlu de sponsorizare”, se arată în comunicatul DNA.

Ce prejudiciu a adus finantarea ilegala a echipei de fotbal Politehnica?

Prejudiciul este de  31.669.417,71 lei şi s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile ce aparțin inculpaților Miuţ Nicuşor Constantin, Cojocari Ioan, Ciuhandu Gheorghe Coriolan, Staia Martin, Munteanu Mirel Florin, Pintilie Alina, Dimitriu Mariana și Haracicu Smaranda Maria.

1 COMENTARIU

  1. In sfarsit…hotii dau socoteala!!! Dar cand urmeaza „darea socotelilor” pentru megahotia caselor de la Legea 112/1995 repartizate ilegal si vandute moca unui numar de peste 300 de cetateni ai urbei (!?) si ma refer explicit tot la inculpatii cihandu. cojocare, orza, miut si ailaltz…

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.