Cutremur de 7,8 grade în Ecuador UPDATE Bilanț teribil în urma seismului...

Cutremur de 7,8 grade în Ecuador UPDATE Bilanț teribil în urma seismului din noaptea de sâmbătă spre duminică

0
DISTRIBUIȚI

ecuador-cutremur

Cel puţin 77 de persoane au murit în urma unui cutremur cu magnitudinea de 7,8 grade produs sâmbătă noapte în Ecuador, fiind decretată stare de urgenţă naţională, informează Le Figaro.

Cutremurul s-a produs sâmbătă la ora locală 18.58 (01.58) ora României, în apropiere de oraşul Muisne de pe coasta de vest a ţării, fiind resimţit în aproape toată ţara.

Cea mai afectată este provincia Manabi (vest), pagube importante înregistrându-se şi în oraşul Guayaquil, la 300 de kilometri de epicentrul cutremurului.

Stare de urgenţă a fost declarată în şase provincii din ţară, iar membrii Gărzii Naţionale au fost mobilizaţi pentru a participa la operaţiunile de căutare şi salvare a victimelor.

Cel puţin 77 de persoane au murit şi 588 au fost rănite a precizat vicepreşedintele ţării, avertizând că numărul victimelor ar putea creşte în condiţiile în care nu ştie exact câte zone au fost afectate de cutremur şi care este starea acestora. Cutremurul a fost urmat de peste 55 de replici, dintre care cea mai puternică a avut magnitudinea de 5,4 grade.

Centru pentru prevenirea producerii de Tsunami din Pacific a emis alertă de tsunami imediat după cutremur, dar a precizat duminică dimineaţă că ameninţarea aproape a trecut şi că orice risc în acest sens va fi evaluat de autorităţile locale.

„Sunt localităţi distruse în totalitate”, a precizat Gabriel Alcívar, primarul oraşului Pedernales din provincia Manabi, cea mai afectată, unde a fost localizat epicentrul seismului, potrivit Reuters.

„Ce s-a întâmplat în Pedernales este catastrofic”, a adăugat primarul, precizând că ” nu e vorba de o casă care s-a surpat, e vorba de un întreg oraş”.

„Încercăm să facem tot ce putem, dar nu prea avem cu ce ajutăm”, a declarat Alcivar.

Anterior, vicepreşedintele ţării, Jorge Glas, declarase că este cel mai puternic cutremur care a lovit Ecuadorul din 1979.


„Din păcate, potrivit informaţiilor pe care le avem în acest moment, 41 de cetăţeni şi-au pierdut viaţa (…) Acest bilanţ va creşte în următoarele ore”.

Preşedintele Ecuadorului, Rafael Correa, a declarat stare de urgenţă naţională, solicitând populaţiei de 16 milioane de locuitori să-şi păstreze calmul în această situaţie.

Epicentrul cutremurului a fost localizat în provincia Manabi (vest), la o adâncime de 20 de kilometri, fiind resimţit în toată ţara.

Pagube majore au fost cauzate în apropierea epicentrului, pe coasta de şi în oraşul Guayaquil, unde numărul victimelor ar putea creşte, potrivit autorităţilor ecuadoriene.

UPDATE Bilanţul cutremurului cu magnitudinea de 7,8 grade produs sâmbătă noapte în Ecuador a ajuns la 272 de morţi şi 2.068 de răniţi, a declarat preşedintele ecuadorian, Rafael Correa, avertizând asupra posibilităţii de creştere a bilanţului, potrivit Reuters.

„Ecuadorul a fost lovit incredibil de tare … Este cea mai mare tragedie în ultimii 67 de ani”, a declarat președintele Rafael Correa, care şi-a întrerupt vizita din Italia pentru a se întoarce în ţară. „Există indicii că ar fi supravieţuitori sub dărâmături şi asta e prioritatea acum”, a precizat preşedintele ecuadorian.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.