Parchetul General s-a sesizat din oficiu în cazul firmei care dilua dezinfectanți...

Parchetul General s-a sesizat din oficiu în cazul firmei care dilua dezinfectanți pentru spitale. Ce unități medicale din Timișoara le foloseau

0
DISTRIBUIȚI
spital curatenie dezinfectanti
Firmă suspectată că produce dezinfectanți sub standard

Spitalele din vestul țării se aprovizionează cu materiale sanitare de la Hexi Pharma, firmă despre care o investigație jurnalistică publicată luni pe tolo.ro a dovedit că dilua dezinfectanți pentru a face profit.

Firma livrează dezinfectanți în peste 300 de spitale din 40 de județe din România. Jurnaliştii care au realizat investigația au publicat două documente de producție ale firmei Hexi Pharma, potrivit cărora liderul pieței produce dezinfectanți cu o concentrație mai scăzută decât cea de pe etichetă, pentru a face profit.

Investigația jurnalistică nu a rămas fără ecou, iar procurorul general interimar al României, Bogdan Licu, a declarat astăzi, înainte de şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), că Parchetul General s-a autosesizat cu privire la informaţiile făcute publice pe site-ul jurnalistului Cătălin Tolontan.

„În această dimineaţă ne-am sesizat din oficiu şi cu privire la ancheta desfaşurată de către domnul Tolontan şi de asemenea am sesizat secţia de urmărire penală pentru întocmirea unui dosar în această cauză”, a spus Bogdan Licu.

Ce spitale din Timișoara foloseau dezinfectanți de la firma investigată

Parcă anticipând problema, cei de la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara își achiziționează dezinfectanți din alte surse.

La Spitalul Județean Timișoara, potrivit managerului Marius Craina, doar tinctură Hexio provine de la Hexi Pharma, și nu sunt probleme.

„Noi cumpărăm de la ei dezinfectanții în stare concentrată, și îi diluăm noi mai departe.


Astfel că nu se poate să ne livreze altceva decât e pe etichetă”, arată și dr. Mihai Gafencu de la Spitalul de Copii „Luis Țurcanu”. Aceeași untate sanitară mai cumpără și iodul din aceeași sursă.

Dr. Olimpia Oprea, noul manager al Spitalului Municipal Timișoara susține că unitatea se dezinfectează fără probleme cu soluții produse de Hexi Pharma. „Nu au fost probleme. Noi lunar facem un control al dezinfectanților, și nu s-au găsit niciodată germeni”, a mai spus medicul.

Mai trebuie spus că anul acesta, în primul trimestru, în Timiș s-au înregistrat 360 de infecții nozcomiale raportate de spitale, după ce anul trecut numărul acestora a fost cu 25% mai mare decât în 2014 (aproximativ 1.200, comparativ cu 960).

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.