Dramele prin care trec adulții cu autism, aduse la lumină în Ziua...

Dramele prin care trec adulții cu autism, aduse la lumină în Ziua internațională de conștientizare a autismului FOTO

0
DISTRIBUIȚI

autism

Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului a fost marcată la Timișoara, astăzi, pentru cel de-al optulea an consecutiv. Aproximativ 200 de persoane, printre care beneficiari ai Fundației „Pentru Voi” cu autism sau alte dizabilități intelectuale, familiile lor, angajați ai fundației, voluntari sau prieteni, și-au dat întâlnire, în această seară, în Piața Libertății. Îmbrăcați în tricouri albastre, participanții au împărțit pliante trecătorilor și au lansat baloane albastre cu mesaje de acceptare a persoanelor cu dizabilități intelectuale, albastrul fiind culoarea autismului. Totodată, o parte din cei prezenți în Piața Libertății au strigat de câteva ori lozinca „Autismul nu e molipsitor, dar zâmbetul meu da”.

De asemenea, a fost susținut și un concert coral de Corul Facultății de Muzică din cadrul UVT, iar în jurul orei 20.30, clădirea Primăriei Vechi din Piața Libertății a fost iluminată în albastru. Astfel, Fundația „Pentru Voi” a înscris Timișoara, și în acest an, în rândul marilor orașe ce susțin la nivel mondial campania „Light It up Blue”. Peste tot în lume, mii de clădiri importante și case sunt iluminate în albastru în data de 2 aprilie pentru a susține milioanele de persoane și familii din toată lumea afectate de autism.

primaria veche

Din păcate, persoanele cu autism sunt marginalizate de societate, iar statul nu le oferă aproape niciun sprijin.


20 din cei 200 de beneficiari ai Fundației „Pentru Voi” din Timișoara au autism.

„Este o mare problemă începând cu diagnosticul și continuând cu lipsa aproape totală de servicii pentru aceste persoane. Fundația «Pentru Voi» este singura organizație care oferă servicii persoanelor adulte cu autism. Autismul nu dispare la 18 ani, rămâne toată viața și chiar dacă învață să scrie, să citească, să vorbească, există tot felul de tulburări emoționale care sunt prezente și la vârsta adultului. Toate acestea împiedică persoanele cu autism să se integreze în societate, să aibă o familie. Sunt foarte puțini oameni cu autism care reușesc să-și găsească un loc de muncă. Din cei 20 de beneficiari cu autism ai fundației noaste, unul singur lucrează în unitatea noastră protejată”, ne-a declarat Laila Onu, directorul Fundației „Pentru Voi”, organizatorul evenimentului „Light It up Blue” din Piața Libertății.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.