EXCLUSIV Treptele catedralei pe care au murit eroii revoluției din 1989, recuperate...

EXCLUSIV Treptele catedralei pe care au murit eroii revoluției din 1989, recuperate de la o rampă de gunoi VIDEO şi FOTO

1
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1834742369">
trepte catedrala 1
Treptele pe care au murit eroii revoluţiei din 1989, recuperate de la groapa de gunoi Foto Dragoş Boţa

Treptele Catedralei Mitropolitane din Timișoara, pe care s-a murit în timpul revoluției din decembrie 1989, au fost recuperate, astăzi, de la o groapa de gunoi improvizată, la câţiva kilometri de oraş, unde au fost aruncate de cei care le+au înlocuit în urmă cu aproape trei ani. Vă reamintim că în 2013, Primăria Timişoara a dat 50.000 euro pentru refacerea treptelor catedralei, acestea fiind înlocuite în totalitate. Administraţia condusă Nicolae Robu nu a fost interesată să recupereze treptele pe care s-a făcut istorie. Consilierul local Adrian Orza a fost cel care, în urmă cu câteva zile, a dat de urma treptelor, la câteva sute de metri de mânăstirea din comuna timişeană Şag, lângă un drum de pământ, unde a apărut o rampă de gunoi ilegală.Printre bucăţile de asfalt şi pet-uri, aici au fost aduse şi o parte din treptele vechi ale catedralei.

Astăzi, muncitorii de la Cons Electrificare Instal au venit cu două maşini pentru a recupera bucăţile de istorie a Timişoarei. Rând pe rând treptele de mozaic au fost urcate în camion.  „Încă din 2013 am insistat ca treptele să fie păstrate. Inițial  am avut ideea să fie păstrate la fața locului, dar nu s-a dorit. Apoi au dispărut. S-au găsit aici la marginea unui drum forestier, alături de alte materiale de construcții. Le-am verificat. Sunt treptele catedralei. Le vom duce la Facultatea de Arte Plastice unde studenții vor crea un monument. Este istorie pură, revoluţia defineşte Timişoara, pe care unii au aruncat-o. Mi se pare o mare eroare să fie aruncate aceste trepte pe o margine de drum”, a declarat Adrian Orza.

După ce treptele catedralei au fost urcate în camion, muncitorii de la Cons Electrificare le-au dus la Facultatea de Artă din Timişoara, unde vor fi depozitate până se va decide ce se va face cu acestea.

Foto: Codruța Oprean

1 COMENTARIU

  1. Pot sa afirm ca prezentantii BOR si acest primar Nicolae Robu SUNT UN PORCi SI NESIMTITI. Nu au nimic comun cu spiritul Timisoarei si niciun respect fata de memoria de eroii revolutiei care au murit pe aceste trepte.
    RESPECT ADRIAN ORZA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.