Expoziție „retro/spectiva Ion Oprescu”, la Casa Artelor. Până când poate fi vizitată...

Expoziție „retro/spectiva Ion Oprescu”, la Casa Artelor. Până când poate fi vizitată FOTO

0
DISTRIBUIȚI

oprescu2

La împlinirea vârstei de 60 de ani, cunoscutul artist plastic timişorean Ion Oprescu a ales să sărbătorească acest moment într-un mod semnificativ pentru întreaga sa viaţă, şi anume printr-o expoziţie de artă decorativă intitulată „retro/spectiva Ion Oprescu”, al cărei vernisaj a avut loc ieri după amiază la galeria Pygmalion din Casa Artelor de pe strada Augustin Pacha.
Expoziţia, doar a patra personală, căci Ion Oprescu este mai degarbă un artist solitar care nu se străduieşte să fie în centrul atenţiei, „punctează în mod exemplar traseul său artistic de până acum şi poate fi folosită drept argument de către cei care nu pledează pentru cantitate, ci pentru calitate” a remarcat scriitorul Robert Şerban, care a prezentat expoziţia.

oprescu3 Densă şi de mare ţinută, expoziţia este un adevărat „tunel al timpului”, în care sunt prezentate desene şi studii din studenţie, superbe obiecte de sticlă făcute la fabrica din Tomeşti unde tânărul artist a fost repartizat ca designer după absolvirea Facultăţii de Arte din Cluj, reuşind ca pe lângă sticlăria industrială pe care o producea fabrica să creeze adevărate opere de artă, obiecte de ceramică, pictură de şevalet, lucrări de sculptură, toate dezvăluind privitorului un artist complex, care merită întreaga atenţie a publicului.
Ion Oprescu a preferat singurătatea atelierului şi a păstrat o oarecare distanţă faţă de galerii, căci, aşa cum singur mărturiseşte, „ la prima expoziţie pentru mine a expune a fost ca o rănire a sufletului” dar el este un autentic reprezentant al generaţiei optzeciste, pe care Robert Şerban o consideră, pe bună dreptate, „un prototip cultural cu oameni inteligenţi şi culţi, adevărate modele literare şi artistice pentru generaţia mai tânără, asupra căreia a exercitat un adevărat miraj”.


În lucrările artistului se remarcă „bucuria de a te juca în artă, de a inventa forme cu nume surprinzătoare, cu un talent cultivat în permanenţă, care l-au ţinut departe de kitsch-ul care cuprinsese România” a adăugat Rober Şerban.

oprescu1 În afara expoziţiilor personale, Ion Oprescu a mai participat la expoziţii de grup în cadrul mişcării ATELIER 35 şi la expoziţii colective din Bucureşti şi Franţa iar din 1980 la saloanele anuale ale Uniunii Artiştilor Plastici din Timişoara. A primit mai multe premii pentru lucrări de sticlă, premiul UAP din România pentru restaurarea domului romano-catolic iar în urmă cu doi ani, distincţia „Primus inter pares” acordată la Salonul Artelor Vizuale Timişoara, pentru lucrarea „Sub semnu’ lu’ Ştefan”, expusă şi la galeria Pygmalion, care este un omagiu adus regretatului sculptor Ştefan Călărăşanu.
Lui Ion Oprescu Timişoara îi datorează şi restaurarea unor importante monumente de artă precum statuile baroce din Piaţa Libertăţii şi Piaţa Unirii sau componentele de piatră de pe faţadele domului romano-catolic şi portalul Episcopiei romano-catolice. A restaurat, de asemenea, statuia Sfântului Florian din Jimbolia, a conservat şi a reconstituit mozaicul descoperit la mănăstirea Bizere din comuna arădeană Frumuşeni.

Expoziţia lui Ion Oprescu, a cărui operă poate fi socotită emblematică pentru generaţia sa, va fi deschisă până în 19 aprilie.
Foto: Andreea Medinschi

oprescu4

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.