INCREDIBIL Primăria Timişoara nu a licitat până acum fibra optică pentru sistemul...

INCREDIBIL Primăria Timişoara nu a licitat până acum fibra optică pentru sistemul de trafic management. Câte milioane de lei se dau de la bugetul local

0
DISTRIBUIȚI

centru trafic (6)

Discuţii ample astăzi,în plenul Consiliului Local, pe tema proiectului de Trafic management a cărui implementare urmează să fie finalizată la Timişoara. Un proiect care prevede alocarea a încă şase milioane de lei pentru implementarea proiectului a ajuns pe masa aleşilor locali. Primarul Nicolae Robu a susţinut însă că nu e vorba de bani în plus pentru lucrări. „Oameni buni chiar credeți, și știți la cine mă refer, că este corect să aduceți atâtea prejudicii de imagine Timișoarei? (…) Proiectul acesta de trafic management este unul de avanagardă pentru România, este un proiect care are o structură de monitorizare care te duce cu gândul la filmele SF. Proiectul este făcut de specialiști, nu este făcut de primarul Ciuhandu sau primarul Robu. Specialiștii în trafic mangement au elaborat proiectul”, a spus Robu.

Practic, prin sistemul computerizat se va stabili, în funcție de traficul din oraș, cât va dura culoarea verde pentru fiecare semafor. Peste 240 semafoare vor fi montate în peste 90 de intersecții din oraș pentru fluidizarea traficului. Legat de cele şase milioane de lei suplimentare care trebuiesc aprobate de la bugetul local pentru acest proiect şeful Direcţiei Tehnice, Culiţă Chiş a declarat că „sumele respective de bani sunt aprobate de Ministerul Dezvoltării.


Singura recomandare este să aprobăm această hotărăre ca să nu avem probleme în obținerea banilor de la Ministerul Dezvoltării”.

Culiță Chiș a explicat că în proiectul inițial erau mai multe intersecții care trebuiau semaforizate însă că prin reabilitarea centrului acestea au fost desfiinţate. Apoi semafoarele aferente acestora au fost mutate în alte zone. Mai mult, banii necesari vor merge și pentru fibra optică necesară pentru asigurarea comunicării pe traseu. Primarul Nicolae Robu a atenționat că banii sunt pentru lucururi care nu au fost prevăzute în proiect, în vreme ce Chiş a conchis că va fi „cel mai performant sistem de management al traficului din Europa”.

Prin noul proiect adoptat banii alocați în decembrie 2015, peste trei milioane de lei, vor fi suplimentați cu șase milioane de lei, adică un total de peste nouă milioane de lei. Valoarea proiectului pe fonduri europene este de 19 milioane de lei, bani care vin de la Uniunea Europeană, însă cu toate că primarul Nicolae Robu spunea că 85% din bani au fost absorbiți de la UE, acum suplimentarea este de aproape jumătate din suma proiectului. Robu și Chiș susțin că rețeaua de fibră optică, care urmează să asigure transmisia de la camerele de filmat către rețeaua centrală pentru a stabili frecvența schimbării semafoarelor trebuie implementată cu bani de la bugetul local, dat fiind faptul că o astfel de cheltuială nu ar fi fost eligibilă cu bani de la UE. Mai mult, dacă această cheltuială nu este achitată de CLT, întregul proiect poate fi pierdut. Proiectul a fost votat în unanimitate. Practic, pentru crearea rețelei de fibră optică va fi nevoie de o licitație separată pe care PMT trebuie să o organizeze și să o câștige până la 31 iunie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.