Castelul Huniade, pregătit de vizitatori în 2020. Ce evenimente organizează Muzeul Banatului...

Castelul Huniade, pregătit de vizitatori în 2020. Ce evenimente organizează Muzeul Banatului și ce spune directorul despre treptele Catedralei VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

muzeul banatului santier (3)

2020 – acesta este anul în care timişorenii şi turiştii vor putea trece pragul Muzeului Banatului care va funcţiona din nou în clădirea din centrul Timişoarei, clădire care de mai bine de zece ani se află în reparaţii. Estimarea a fost făcută de managerul Muzeului Banatului, Claudiu Ilaş, care a fost invitat în această seară la PRESSALERT LIVE.

„În momentul în care am ajuns la muzeu erau blocate aceste lucrări. Am reuşit să le deblocăm şi aproape am realizat consolidarea ceea ce va obliga atât consiliul judeţean cât şi celelalte autorităţi să aloce bani pentru restaurarea totală a muzeului. Începe să arate mult mai bine, în fiecare zi merg şi mă uit şi văd că lucrurile se schimbă. Aproape că am finalizat faţada, urmează reastaurarea completă, iar colegii de la consiliul judeţean au găsit deja formula pentru a accesa un alt proiect cu fonduri europene, pentru că vechiul avea multe lipsuri. Minim trei ani va dura, deci în 2020 pentru că fiind cea mai veche clădire din Timişoara, poţi să o restaurezi şi să dai de multe lucruri, cum am dat şi noi la consolidare, dar mai mult de trei ani nu ar trebui să dureze şi apoi şase luni pentru a muta din nou şi a expune în clădire”, a declarat Ilaş.

Până atunci însă,muzeul pregăteşte evenimente interesante.


Astfel în luna mai, Muzeul Banatului va găzdui o expoziţie de trofee de vânătoare. Despre proiectul „Reconstituirea asediului Cetăţii Timişoara de către turci, 1716 – 2016, 300 de ani” directorul a declarat că „se va face o reconstituire, bineînţeles nu la acelaşi nivel, sunt alocaţi destul de mulţi bani, am luat legătura cu actori, care vin cu cai, vor fi şi tunuri. Vor participa din Italia, din Ungaria, din Slovacia, vor avea costume turceşti, s-a discutat şi cu o formaţie turcească să vină. Sperăm că vom face ceva deosebit şi unic”.

Invitatul a făcut precizări şi pe tema unui subiect fierbinte prezentat de presa locală, aruncarea la gunoi a unor bucăţi din treptele Catedralei Mitropolitane din Timişoara găsite în curtea mănăstirii de la Şag.

„Am aflat din presă despre acest lucru. Am trimis la faţa locului o echipă pentru că am fost curios. Ne-a fost destul de greu să le găsim pentru că au fost şi o parte din aceste trepte depozitate în afara mănăstirii de la Şag Timişeni, resturi laterale, dar erau din treptele Catedralei. (…) Se păstrează cea mai mare parte pentru a fi ridicat un monument în cinstea eroilor căzuţi în Revoluţie. Am primit şi noi de la Mitropolia Banatului. Noi am luat legătura cu Mitropolia şi i-am rugat să ne dea câteva piese bucăţi pentru a rămâne la Mitropolia Banatului cum ar trebui să rămână istoria. (…) Le-am depozitat şi le vom lua în patrimoniul muzeului, după care când vom avea ocazia le vom expune. Dorinţa mea, cum am mai spus şi data trecută, este să facem un muzeu al Revoluţiei, unde să fie expuse. Consiliul Judeţean a preluat fostul Centru Militar din Piaţa Libertăţii, unde sper că vor reuşi să facă şi un muzeu al Revoluţiei”, a adăugat Ilaş.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.