„Palatele țigănești au înfrumusețat Timișoara!” Cine spune asta și cu ce probleme...

„Palatele țigănești au înfrumusețat Timișoara!” Cine spune asta și cu ce probleme se confruntă țiganii din Timiș

0
DISTRIBUIȚI

03casa_tigan04_9101446dfa

„Palatele țigănești au înfrumusețat Timișoara, romii au făcut ceva frumos în Timișoara, de ce se tot critică acest lucru?” – aceasta este concluzia la care a ajuns un pastor de etnie romă din oraș, care s-a săturat ca țiganii să fie mereu criticați, în loc să fie sprijiniți. Pastorul Marius Stanca de la Biserica Fratelia din Timișoara a participat, astăzi, la o dezbatere în Sala de Consiliu a primăriei organizată pentru a fi marcată Ziua Internațională a Romilor. Prin urmare, reprezentanți ai diferite asociații ale romilor și-au exprimat ofurile.

„În Timișoara se vorbește doar de ce unii țigani au palate, nu și de problemele pe care le au. Cei care au palate nu au furat de la nimeni, nu au dat în cap la nimeni, după ce s-au deschis frontierele, au plecat în străinătate și au făcut bani cum au putut.


De ce se tot critică faptul că țiganii au palate, suntem toți cetățeni al României”, s-a plâns pastorul. Marius Stanca spune că țiganii din Timișoara sunt discriminați în societate, ignorați de autorități, astfel că nu se face curățenie în cartierele în care locuiesc, iar unele persoane sunt de zece ani înscrise pentru a primi o locuință socială de la primărie, dar încă nu au obținut una.

Pe de altă parte, Letiția Mark, președintele Asociației Femeilor Țigănci din Timișoara, semnalează faptul că, deși suntem în anul 2016, unele fete rome încă sunt obligate să se mărite de la vârste de 10-11 ani. „Mă doare să știu că încă sunt fete rome care sunt căsătorite după clasa a IV-a, fete abia ieșite din copilărie, fete inteligente. Avem nevoie de educație de calitate, iar căsătoriile timpurii trebuie să dispară”, a atenționat Letiția Mark.

Potrivit datelor furnizate de reprezentanții Asociației Partida Romilor pro Europa, în județul Timiș trăiesc între 30.000 și 40.000 de țigani. În data de 8 aprilie, aceștia sărbătoresc Ziua Internațională a Romilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.