Parlamentul European a adoptat o directivă controversată privind „protecția secretului de afaceri”

Parlamentul European a adoptat o directivă controversată privind „protecția secretului de afaceri”

0
DISTRIBUIȚI

parlamentul european europarl.europa.eu

Directiva europeană cu privire la „protecția secretului de afaceri” a fost votată joi cu o largă majoritate de Parlamentul European, spre nemulțumirea jurnaliștilor, a organizațiilor neguvernamentale, asociațiilor și sindicatelor europene, extrem de vehemente după scandalul „Panama Papers”, informează AFP.

Din cei 652 de eurodeputați prezenți la Strasbourg, 503 au votat în favoarea acestei directive, 131 împotriva ei și 18 s-au abținut.

Această directivă, propusă de comisarul european pentru piața internă, francezul Michel Barnier, la sfârșitul anului 2013, vizează instaurarea unui fundament juridic european pentru a combate mai ales spionajul industrial și a proteja inovația.

Documentul a provocat însă îngrijorare în rândul jurnaliștilor, al apărătorilor drepturilor omului, al ONG-urilor și al sindicatelor, care se tem că încălcările acestei directive intervin atunci când informațiile vor fi difuzate, în special pentru a alerta publicul larg cu privire la subiecte de interes general, și că ei vor putea fi urmăriți în justiție pentru faptul că își fac meseria.

O anchetă realizată de către circa o sută de publicații din întreaga lume în legătură cu 11,5 milioane de documente a dus la dezvăluirea de conturi în paradisuri fiscale aparținând unor 140 de responsabili politici și alte personalități din întreaga lume.


Documentele, regrupate sub denumirea de „Panama Papers”, au provenit de la casa de avocatură panameză Mossack Fonseca.

„Lupta împotriva spionajului economic și industrial, a jafului ale cărui victime sunt companiile noastre europene, protejarea inovației și a cercetării noastre, apărarea competitivității europene, acestea sunt principalele obiective ale directivei”, a declarat miercuri, în Parlamentul European, eurodeputata franceză Constance Le Grip, raportor al proiectului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.