Peștera Hoților, prima așezare umană din Banat, va fi amenajată în interior....

Peștera Hoților, prima așezare umană din Banat, va fi amenajată în interior. De ce merită vizitată

0
DISTRIBUIȚI

pestera hotilor

Un obiectiv turistic din Banat, care atrage turiști ca un magnet mai ales în sezonul estival, va fi, în sfârșit, amenajat. Este vorba de Peștera Hoților, cunoscută și sub numele de Grota Haiducilor, aflată în apropierea stațiunii Băile Herculane. Administrația Parcului Național Domogled-Valea Cernei și-a propus să realizeze mai multe investiții la această peșteră, în perioada următoare, cu scopul de a crește gradul de siguranță al vizitatorilor.

„Ne-am propus amenajarea Grotei Haiducilor din fonduri proprii, deoarece anul trecut am pus mult accentul pe acest obiectiv turistic, fiind una dintre puţinele peşteri de pe raza Parcului care poate fi vizitată”, a declarat pentru Radio Reșița Ioan Gaşpar, directorul Administraţiei Parcului Naţional Domogled-Valea Cernei.

Prin urmare, va fi realizat un proiect de amenajare interioară a peșterii, iar lucrărilor vor fi finalizate până la începerea sezonului turistic estival, astfel încât drumeții să se poată bucura de frumusețea Peșterii Hoților.


În cadrul acestui proiect, va fi realizată o poartă de intrare în grotă, o balustradă pentru protecția turiștilor și un traseu de vizitare în interiorul peșterii. „Am prevăzut şi un loc amenajat care să cuprindă o mică istorioară legată de faptul că acestă peşteră a fost prima aşezare umană din Banat”, a mai precizat Ioan Gaşpar.

Turiștii care-și propun să viziteze, în acest an, Peștera Hoților trebuie să plătească o taxă de vizitare de 5 lei. Tichetul este valabil pentru vizitarea tuturor obiectivelor și traseelor turistice din Parcul Național Domogled – Valea Cernei pe durata sezonului estival.

Peștera Hoților se află în Băile Herculane, lângă Hotelul Roman, și are o lungime de 143 metri. Grota are o importantă arheologică, fiind locuită din paleoliticul mijlociu. În acest moment, peștera este foarte degradată, pereții fiind acoperiți de iscălituri, unele dintre acestea sunt foarte vechi. Tocmai această colecție de semnături au crescut valoarea Peșterii Hoților, prin valoarea lor istorică, cea mai veche semnătură datează din anul 1820.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.