Președintele Klaus Iohannis, moment de sinceritate la Timișoara: „Așa sunt eu, vorbesc...

Președintele Klaus Iohannis, moment de sinceritate la Timișoara: „Așa sunt eu, vorbesc mai puțin”. De ce călătorește atât de mult în afara țării FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1326164817">
presedintele klaus iohannis la opera timisoara uvt (8) adi piclisan
Președintele Klaus Iohannis la Timișoara. Foto: Adrian Pîclișan

„Bine ați venit în cealaltă Românie”, i-a urat mitropolitul Banatului, Ioan Selejan, președintelui României, în momentul în care a intrat în clădirea Operei Române din Timișoara.

Klaus Iohannis s-a aflat, în această seară, pentru a doua oară la Timișoara, după ce a fost ales președinte al României, pentru a participa la deschiderea conferinței „Diaspora și prietenii săi”, la care participă 800 de cercetători români din toate colțurile lumii, organizată sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.

La începutul discursului susținut la Opera Națională Română, Klaus Iohannis a precizat că intenționează să „împărtășească gânduri personale pe care nu le-am mai spus până acum în public, pentru că mă aflu într-un loc special, în care s-a respirat pentru prima oară aerul libertății”. Astfel, președintele României a ținut să precizeze că „în momentul în care am devenit președinte, am vorbit despre o altfel de politică și un altfel de comportament al președintelui. La începutul mandatului, au fost momente când am trecut prin polemici în spațiul public, dar am preferat că nu răspund provocărilor, am crezut mereu că e mai bine să vorbească acțiunile și faptele mele. Dar absența mea din arenă nu înseamnă neimplicare. Vreau să-i asigur pe românii din țară și din străinătate că președintele lor îi vede, îi aude și le cunoaște problemele. Sunt și voi rămâne un președinte mediator și implicat”.

De asemenea, Klaus Iohannis a recunoscut că „acesta sunt eu, vorbesc mai puțin” și a făcut mai multe precizări cu privire la polemicile referitoare la călătoriile prea dese în afara țării. „Unii spun că am călătorit prea mult, greșit. Oriunde am mers am avut relații de reînnodat, lucruri de pus la punct, punți de legat. Mi-am dorit ca România să fie reprezentată cum se cuvinte, am arătat peste tot că suntem un stat de încredere, că avem o economie atractivă pentru investiții. Efectul acestor vizite nu se vede imediat”.

Klaus Iohannis s-a lăudat cu faptul că de când a ajuns președinte, a arătat că se poate lucra împreună cu guvernul, partidele politice, societatea civilă, patronate sau sindicate, „nu mai sunt răfuieli zilnice între președinte și premier, există mai mult calm, înțelegere”. Președintele României a mai ținut să precizeze faptul că „Guvernul nu e al meu, e Guvernul României. Sunt lucruri care mă nemulțumesc la acest Guvern, dar nu toate se rezolvă în scena publică”. De asemenea, Klaus Iohannis are și un mesaj pentru cei care i-au prevăzut un final al mandatului anticipat: „să nu vă faceți iluzii, vă asigur că voi duce la bun sfârșit proiectele de țară. Unii oameni au așteptat să se schimbe tot imediat după preluarea mandatului. Unele lucruri s-au schimbat, altele încă nu”.

Cu privire la conferința „Diaspora și prietenii săi”, președintele României crede că „această legătură intelectuală între elitele din străinătate și comunitatea academică din țară are potențialul de a dezvolta România”. Klaus Iohannis a plecat din Opera Națională Română imediat după terminarea discursurilor din cadrul ceremoniei de deschidere a evenimentului, nu înainte de a accepta propunerea unei timișorence de a face un selfie cu ea, în fața instituției.

Fotografii: Codruța Oprean și Adrian Pîclișan

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.